Sunday, April 27, 2014

HUMAR GROUP, HG sdn bhd ,HM GROUP SDN BHD , Pro Infinity Service Centre , Binary sdn bhd, B Indulgence , Binary Indulgence Company , Company Penipu *lesson learned*

Assalamualaikum,


Alhamdulillah masih diberi ruang untuk bernafas sampai saat ini walaupun my life is quite tough throughout this year, but inshaAllah i'll never give up. Baru sikit la ujian Allah bagi kalau nak compare dengan orang lain kan ekeleh come on*smile*.

So, title di atas adalah perkara paling aku xdapat digest sampai sekarang, itu adalah nama company yang aku kerja dalam masa seminggu, dalam jobstreet Binary sdn bhd, (sekarang dah tukar Pro Infinity Services pulak dah)  rupanya dah banyak kali tukar nama seperti yang aku senaraikan di atas, aku x cakap scammed company ke apa sebab aku xsanggup nak cakap macam tu sebab ramai melayu,perempuan sedihkan haha . *** (dah tukar nama HG GROUP SDN BHD )

Ok, ceritanya bermula start aku nak apply kerja, memang aku nak kerja yang 5 days working hr, since aku resign dari CIMB sebab walaupun gaji masyuk tapi penat takde life etc, then aku dapat offer dari RHB yang aku xsangka memang pergi interview pun sempoi je xprepare, rezeki aku tolak, basic banyak kot 2800 myr i guess, tapi aku tolak sebab konon fobia kerja bank, tapi pergi interview tu kenapa kan? haha.  So,  nak dijadikan cerita, aku nampakla company ni advertise dekat jobstreet, so why not, sebab nampak menarik walaupun admin exec,  degree , diploma qualification semua, kira level executive la. Aku pun try. tup2 esok terus dapat call, sempoi gila yang call tu cakap malay semua as i know, jarang orang call for interview cakap malay kan. Dia arrange kan hari isnin kot , tapi aku xdapat attend sebab kena pergi Astro, so selasa tu aku pergi la.

Masa on the phone tu , dia dah cakap awal2 company ni takde website, so kena pergi interview nanti dia explain pasal company, job function. Aku pun ok la sebab ni 1st time aku apply kerja dekat 'not well-known company' , memang xsyak pape la.

So, tiba la hari selasa, aku pergi sorang2 sebab ada orang tu bangun lewat kan, aku tinggal aku pergi alone. Dekat sana dorang suruh aku isi form dulu, family background, siblings kerja apa siap gaji semua. Then masa interview kejap giler cakap malay okay, 1st time aku pergi interview , kena cakap malay. Tapi dorang banyak interested pasal family background, kakak kerja apa, aku stay dengan sapa semua kan, aku pun cerita la dengan jujur sejujurnya haha etc , 

Then, hari khamis masa aku betul2 dekat Kl sentral, aku dapat call , dia cakap aku dapat kerja ni, dengan basic rm2200 dia cakap management ok, aku pun ok la tapi pelik jugakla terus esok suruh  datang kerja, aku rasa biasanya within 1 or 2 weeks biasanya HR akan panggil kita kan, mestila diorang nak settle banyak perkara. Family aku pun dah pelik sebenarnya sebab suruh kerja terus, xde sign LO semua dulu, tp aku tak, main percaya je, biasala, aku naive sikit , haha.

So hari pertama, disambut dengan senyum lebar, ramah mesra oleh Miss Emilia (senior manager katanya), Kak Zura , aku pun sangat rasa warm welcomed la. And kat situ ada budak baru jugak sorang, satu batch dengan aku, so, 1st day kami diberitahu kena training seminggu tanpa gaji sebab training bukan bekerja, tapi dulu aku masuk Aeon Credit , Cimb Bank, 1st day dah berjalan kot gaji aku walaupun traning seminggu jugak lol. tapi aku ambik ringan la, maybe sebab diorang pandai manipulate kita atau seperti yang dikatakan aku ni agak "naive' hahaha. Cakap nak bagitahu job function kan which is actually admin, tapi kat situ rupanya training pasal Forex which is company punya nature of business, tapi dekat malaysia , ade servicing department je, katanya la kan.

so seminggu tu kami diajar pasal graph untuk analyse naik turun pasal forex, aku ni belajar la dengan bersungguh2 and diorang banyak la cakap diorang ade account jugak , family invest semua, cakap la dapat TF (macam staff insentive la sebab ade family invest) sebulan kira campur basic dalam 5 angka gaji diorang dapat, and dorang suruh la kita bagitau family which mase tu akak aku la kan yang terdekat dengan aku, and kawan aku pak cik dia, hari2 tanya, so macam mana, kakak berminat tak, aku cakap minat tapi macam tu la, nak invest usd100000 bukan sikit, convert duit malaysia ko bayang la berapa, dengan aku x sign offer letter baru masuk seminggu , gaji xjalan lagi sibuk nak tanya pasal family nak invest ke x, konon kalau famlily invest , aku dapat insentive, banyak jugak la almost 9k per month. Honestly, aku xbagitahu pun akak aku suruh invest semua sebab aku pun pk gila ke nak invest dengan baru seminggu kerja semua, macam mane la staff kat situ boleh percaya  konon dalam masa 2 minggu kerja dah convince family untuk invest , wallahualam la. Aku langsung tak interested takde pun nampak duit kat mata aku dengan kata2 diorang haha. 

Nasib baik kakak2, abang ipar aku cerdik sikit diorang concern pasal kerja aku , tanya aoffer letter etc semua, pasal epf semua. And almost every nigtt dalam mase 3, 4 hari call aku tapi aku tak pernah angkat konon aku tidur padahal aku tipu, rimas weh nak tanya family invest ke x, memang xla, And one day kawan aku bagi blog pasal scammed company, terkejut beruk aku tengok nama company aku pun ada, and apa diorang tulis macam , diorang iring pergi makan sekali, xleh berdua dengan budak baru memang betul jadi kat aku,. Ceritakan kekayaan sendiri , whatnots tapi memang kelakar la tengok diorang dress up, cakap gaji sebulan 5 angka, takkan pakai wallet coach je wehhh, handbag cikai semua, satu hari aku tengok manager situ sorang pakai blazer sama dengan aku, yang RM59 tu je beli online, dalam hati aku weh kalau aku tiap2 bulan gaji 5 angka, aku pakai handbeg Prada ke, baju takde la RM100 ke bawah hahaha. tu lawak, aku memang xboleh blah,hahahahahaahhahahahah.

And tibalah hari ketujuh, senior manager miss em panggil aku, cakap dalam ramai2 budak baru, aku je macam xinterested nak invest, padahal dia xtahu kawan aku tu pun tipu dia konon excited pak cik nak invest tapi xpun, kawan aku cakap dia nak tengok je 'bias' nye dia layan kami berdua anatara orang yang xminat langsung nak invest iaitu aku la dengan dia haha. So , Miss em pun suruh la aku discuss dengan kakak aku sekali lagi, dia cakapla with figuratively speaking. macam kalau xinvest , aku tak leh nak expand career aku, sebab mostly staff dia ada account. 

Malam tu, ada la assist manager call, and text aku, tapi aku xangkat konon cakap tidur, tapi dalam pukul 12 aku text dia, aku cakap pasal epf kalau tak deduct aku boleh lodge report, tapi time tu aku xconfirm jugak samada probation takpekan, dan aku dah bengang aku cakap saya ni macam dipanggil untuk invest bukan untuk bekerja. 

So, esok aku masih dengan niat nak pergi kerja sebab malam tu aku whatsapp lagi sorang senior staff kat situ, dia cakap ada je staff takde account, so aku pun oklah .

Pagi besok aku masuk bilik senior manager tu aka miss em pagi2 buta, niat nak bagitahu la akak aku xnak invest , dia mana ada rm200,000 weh, and kalau ada pun aku pun xkan suruh la family aku invest dengan procedure untuk aku kerja pun x secure. Kau tahu apa Miss em cakap , meh aku buat dialog ;

Miss Em : so , i dapat tahu u ada text kak zatie semalam (her assistant), then harini u datang kerja buat ape?

Aku : *tergamam nak mampus* saya datang sebab nak kerja, and saya nak clarify la semua benda

Miss Em : u nak clarify ape lagi ? kalau u x confident dengan company lepas baca blog tu, and kakak u xnak invest, so sekarang u datang kerja nak buat ape?

Aku   : oo, so sekarang , maksud u, I better leave la kalau tak nak invest? I mase 1st time dapat call, i memang niat nak kerja contribute something to the company.

Miss EM : yes, u cakap la kejam ke apa tapi i just do my part .

Aku :  masa training u cakap i dah dapat kerja, xde pulak u bagitaw kena invest semua (memang bodoh la manager ni dalam hati aku, memang aku nak marah gila2), then u x kesian ke orang yang ingat dapat kerja ni, bayar sewa rumah, then turned out, kena resign kalau tak invest?

Miss EM : *dengan muka annoying * eh, tu bukan masalah company. 

Aku : dalam hati aku memang bodoh la kau ni bukan human being ke, xpikir langsung bodoh gila la aku rasa terkilan sebab dia perempuan , melayu , ya Allah memang aku terkilan. yang keluar dari mulut aku SAYA PAHAM.

Miss Em : tunjuk pintu dengan mata dia je, suruh aku keluar, dia pun memang muka xpuas hati.

* panjang lagi conversation tu tapi aku malasla sebab NO POINT *tiru gaya miss em bercakap*

then, 9.30 pagi, aku kemas beg aku berambus dari office tu then aku baru start nangis bukan sebab xdapat kerja, tapi aku xboleh digest, staff ramai melayu, bertudung, kenapa macam ni. kenapa kenapa kenapa haha. Kalaula investment tu bagi untung, kenapa suruh staff kena invest , kenapa xcakap masa interview? Cakap servicing company, apa laaa putar belit gila.

lepas aku blah, aku call balik, dalam hati aku memang nak lodge report , aku call manager tu balik, dia xnak bagi offer letter macam2 alasan, aku memang marah gila, aku tengking betul (since aku lembut , aku pun xpercaya aku boleh cakap dengan nada macam tu dekat perempuan mengandung pulak.) tapi malas nak cerita banyak conversation tu ,kalau rajin aku cerita sebab aku pun xsangka aku ni boleh marah orang tengking orang. Yela , sapa x marah sebab rasa teraniayai, dengan perempuan melayu pulak, melayu xpe, tapi islam , ingatlah doa orang teraniyai termakbul, and aku cakap bukan aku sorang je, baca komen dekat blog lain, siap dah invest , rugi semua,doa dorang Allah dengar. Tapi family aku cakap, xpe, ambik benda ni sebagai pengajaran dalam hidup Allah bagi ujian kan , untuk uji kita. takpe, Aku harap Allah balas semua perbuatan diorang, semoga diberi petunjuk dan hidayah.

And untuk semua, lain kali mintak offer letter bila dah sign, dia memang akan cakap nak buat copy, tapi xbuat2, bila dah sign , terus suruh buat copy, sebab photostat depan mata dia je kot kalau betul nak buat copy-please mintak

Baca offer letter betul2, tanya kenapa x stated gaji that time jugak etc etc. Jangan takut , jangan naive macam aku, haha

Tanya terus, kalau xbukak account dapat basic tak?

kalau xpaham aku tulis, boleh baca blog2 ni http://amirmohdadham.blogspot.com/2014/02/scammed-company-beware.html ,https://forum.lowyat.net/topic/210634/+780 , http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/01/fresh-graduate-awas-dengan-jawatan.html ,  semua yang dorang cerita semua jadi dekat aku, tapi aku bijak sebab langsung xterpengaruh untuk invest hehe .

And sekarang, aku dah dapat kerja dari Astro, tapi aku dah tak de semangat nak bekerja lagi, and next week, interview pegawai penerangan (debat ala parlimen, public speaking wei tolong weiii)

Takpela, Allah ada, dia takkan biar kita jatuh sorang2 kan? tapi kita kena la dekatkan diri kita dengan NYa :)


** banyak dugaan weh dalam masa seminggu, dengan iphone aku jatuh (nasib baik hamba Allah ni baik hati bagi aku guna iphone 5s dia dulu) , sampai sekarang xboleh repair haha, dengan aku boleh pengsan dekat foodcourt office ish ish, food poisoning semua (nasib baik kakak aku ada , kidik , eida ada semua ), after all, kun fa yakun :) terima kasih semua haha, innallah hama's so birin



164 comments:

kiki said...

Ya Allah Sya! baru kak kiki tahu, memang ada this type of company, yg macam telemarketing pun ada... sabar Sya, takpa, Allah ada dengan kita selalu, Allah tahu yang terbaik untuk kita, YAKIN!

kadang2 kalau sedih/susah hati cuba baca surah al-insyirah, rasa gembira balik ;)

love u and take care tau!

sya rossa said...

Ni bukan telemarketing dh kak kiki, obviously memang company penipu, konon investment xtipu sbb procedure transparent semua, tpi mase 1st interview, flow nak hire pekerja pun dah nampak putar belit, thanks kak kiki, will recite it soon inshaAllah

Anonymous said...

Hi

I think i know u.. U masuk sekali dgn lelaki right?? N heard bout u pengsan tu. Kih kih.. Now i pon da benti.. N rs sgt seday geram kecewa psl bnde. U bygkn, i almost 3 weeks k kat situ... Abes duit je tau... Omg.. Rs sggh buduh sgt coz believe.. Huhu..

d0odlez89@yahoo.com

Anonymous said...

Aku dah burn ratus ribu dlm masa berapa bulan. Duit keluarga kumpul berpuluh tahun, burn dlm berapa bulan. Kau tau apa parents aku rasa? Aku anak paling xguna. Aku yang kena tanggung bayar balik dekat keluarga. Utk sesiapa yg baca sila sebarkan. Aku taktau jackie, m, shila, linda,zura semualah management hati hitam, pakai tudung pun takguna mula2 cakap lembut lepas dh loss semua buat takkenal siap jeling2. Aku merana utk berpuluh tahun seterusnya utk bayar balik keluarga duit yg burn. Fuck la.

Anonymous said...

assalamualaikum..

kepada sesiapa yg dah invest dgn company nie dan dah loss atau masih floating, mohon hubungi saya melalui email mma_mmj@yahoo.com, sbb ada antara bekas pekerja company nie yg saya dah jumpa dan dah buat report pada pihak berwajib dan kalau boleh saya nk kumpulkan seberapa ramai yg terlibat agar pihak berwajib dapat bertindak segera.. terima kasih..

Anonymous said...

report report! aku pun hampir tertipu. Nasib baik masa die panggil training tu aku terbaca blog ni and komen korangs. Thanks !

Hana

sya rossa said...


hye, d0odlez89@yahoo.com

haha malunya, u yg mana ek? lama jugak almost 3 weeks , dia yg suruh resign ke u yg nk resign?

sya rossa said...

kesian nye awak anon, xpela. jadikan pengajaran, saya doakan rezeki awak bertambah dan dapat buktikan dekat family awk, awk berguna dan awak pun mngsa.

Anonymous said...

Dlm surat khabar tu ade tulis nama syarikat binary ke?? Akaun utk org da join sume di bekukan ke??

Anonymous said...

Dlm surat khabar tu ade tulis nama syarikat binary ke?? Akaun utk org da join sume di bekukan ke??

Nazeeswan Zia said...

Aku pun bru jg benti,keje 5hari, mana x benti.. aku naik myampah tiap2 hari kna suru invest, tp xdenye aku cte kt fmly mende tu sume.. aku bt cte je yg fmly xminat, muke mngr pun..jgn tnya la bla aku xplen fmly aku x minat. tp itu bkn sbb kuat aku benti. aku benti bla ada sorg pkeje kt ctu, yg aku xknl lgsg, sggp tggu aku kt kl sntral juz nk bgtau de real situation. then aku trus msg manager melayu btdg kt ctu.. aku benti. aku bg alasan mcm2, nk je aku ckp staf korg yg bgtau..tp ksian pla dgn yg da tlg sy 2. dia pun xbleh benti since dia da guna duit mak bpk dia tuk invest, plg ngeri dia siap bt loan lg byr duit parents dia. yg plg pntg skali..syukur ya Allah, makbulkan doa aku n bg aku tanda2 yg keja 2 bgi aku susah je nt. thank God. sdih jg, last day keje, ada sorg kwn duduk dpan aku, bru je bt invest. nak je bgtau..tp num cntact pun xde. jgnkan nk tuka no hp, crita pun manager n asistant manager x bgi.. mcm haram !!

sya rossa said...

anon : saya xsure tp tu berita last week xsilap cuma nak bagitaw modus operandinya sama. wallahualam. terpulanglah semua nak percaya ke tak tapi sebelum kerja atau invest please berhati2 tanya semua aspek sbb tu hak kita .

sya rossa said...

nazeeswan : ni company binary ke awk ckp? manager name ape? staff ek yg bgtaw? tu la mcm mne la diorang boleh terpedaya nak invest baru brpa hari kerja.

Anonymous said...

Oh.. Igt de tulis.. Ish.. Ptt state company mne je lgi yg buat cmtu.. Hope yg baru keje situ terselamatla.. Pity them....

Cik Pipi said...

hi awak !
saya dapat call utk interview dr binary ni .
suppose to be interviewed this coming tuesday .
kat kl sentral kan ?
manager in charge dia cik farah .

tapi since dpt call pagi tadi , sy rasa x sdp hati .
terus google bout the company .

so scary laa all those stories .
luckily tak pergi iv lagi .

tq so much 4 ur stories!

sya rossa said...
This comment has been removed by the author.
sya rossa said...

welcome sis. xsure cik farah yg mane. xsempat nak kenal pun semua haha.

Hasif said...

Thanks weh, aku dapat call kejap tadi. Punye la semangat aku siapkan dokumen la bagai. Bile aku google, aku jumpe information macam ni mmg aku rase sgt bersyukur la. Thanks thanks thanks.

Muka Haluih (MH) said...

Saye pun baru dapat call tadi. Suruh datang esok juga.. Google sebab rase tak sedap hati saje..
Thanks..

Anonymous said...

As salam.....sy pun dah terjerat jgak dgn company ni....huhu.....,,,sy dah invest pun...tp x sampai 3 minggu invest sya minta close account sbb sorg dri staff kat c2 gtau sy yng company ni penipu..sy nekad gak untuk close accnt even masa tu tgah floating...huhu..sy rase kalo tggu lama lg,mybe burn semua duit invest tu.....huhu....daripada xdpat pape,dapt 75% daripada duit invest tu pun sy syukur sgt............yang sya terkilan sgt tu ramai yg melayu n islam..tu yg buat sy confdnt skit tu nak invest.............huhu............

Anonymous said...

terbaca iklan kat surat khabar harian metro tp xde nama company. try google no tel & jumpa B Indulgence (maybe Binary Indulgence. try pulak search nama company & byk blog2 cite psl scam company ni. takut pulak rasa. btw bole bgtau cmnr nak apply keje bank eh? xde kelulusan accounting @ banking pon bole applykan?

Anonymous said...

Aah betul.diorang selalu tukar nama and sekarang diorana letak company confidential je. Sebabdah heboh scam kan. Yup. Tapi tengok positions jgk. Kalau hr keje bank pun xslap diorang akan ambik bdk kos hr or yg related.depends kot positions ape kite apply.

Anonymous said...

Skrang name company tu pro infinity..I br je kene tipu..nasib baik x invest..klu x mati je..abes duit cmtu..nasib baik Allah nk selamatkn..manager I name linda, asst die zura and senior manager same..miss emilia a.k.a miss em

Anonymous said...

Ya Allah. I dah kena tipu. I dah keje kat ctu sebulan setengah. Baru je last week bukak akaun masuk RM10K guna duit mak cik I. I nak dapatkan balik duit tu, camne ye? Tolong!!!

atul tania said...
This comment has been removed by the author.
atul tania said...

Assalamualaikum... sy pun mangsa penipuan company ni ( bukan investment tp as staff).. skrg nama die Pro Infinity.. manager in charge Mis Farah and Miss Rachel... start 18 june hingga 22 june bersamaan 4hari je

Setiap hari kene soal jawab pasal invest... rase menyampah.. pada mulanya,mmg xnmpk company ni penipu, sbb ada website sendiri... lepas tu ramai melayu...

lepas 3 hari msuk training, sy dah mula syak.. dlm skop kerja kate sy akan handle client sedia ada... tapi, setiap hari sy dengar telefon bunyi sbb org mintak kerja...tak de pun client call... beside, xnmpk pun staff lain handle customer.. kemudian, langsung xboleh ckp gan member lain o team lain... pergi toilet ada org teman...

hari ke3, my mama ada hantar article pasal forex... then sy pun da mula was2 n risau giler2... balik rumah terus search pasal pro infinity... since company ni baru je tukar nama, mungkin xramai lg yg tau... tp dri blog2 lain, modus operandi semua sama dengan company ni.

hari 4 terus xdtg kerja and ckap nak berhenti... Alhamdullilah, saya terselamat dari penipuan dorang... nasib baik x melabur o buat apa2... my mom macam berminat, but saya terus gtau, hold dulu sbb sy xpernah handle client and xtau keadaan sebenar...

Anonymous said...

Salam . Act sy pun baru hampir kena tipu dgn binary sdn bhd . Benda yg sma jgk dorg tawarkn . And bleh dikatakn hari2 push call tnye progress mcm mne . And paling sedih sgt kita penat2 pg keje ulang alik jauh2 kena tipu . Hampir ayh ay keluarkn duit epf dia . Berpuluh thun kerja utk dpt kn amaunt mcm tu . Sy yg tkthu pape ni pun mntk dia join sbb fkir profit kan . Tapi alhamdulillah . Nk kluarkn duit epf pun byk prosedur kan . So dlm mse tuh baru thu smua ni . And mse sy tkbermnat nk join invest kemain manager tknk layan duduk sorg2 sy kat meja tuh . And staff lain kemain dia lyn baik . But sy fkir , tkksh pun lah dok sorg2 . Janji keje siap blik . Then ad sorg staff yg msk skli nk borak so dtglah kt meja sy , tkpsl2 shila tuh dtg mrh . Rsa mcm annying lah kan . Pernah jgk one day bertekak dgn manager sbb dia ckp sy malas nk propose family . Cerita dia figure yg cmpny mntk bkn skit byk kot . So nk invest kena lah survey btl2 and discuss dgn adik beradik smua . Dia bleh ckp mls . Pastu mlm2 dia call sy tkangkt sbb dh tdr . Then kena marah jgk . Serius dorg control kita hbis2an . Nk pg solat pun tkbleh lama2 . Msalahnya surau kemain jauh kt bawah . Nk tukar lift lgi . Korg tknk solat . Lantak korg lah . Mslah kita yg nk solat ni . Kena lah fhm . Patut lah mse nk blik je perasan papan tanda company dh kena cabut . Dh rasa lain mcm . So blik bncg dgn family . Sbb dorg tkkn byr gaji slagi kita tk invest . Kesian dgn staff yg dh khwin ad ank and bila keje kena mcm ni . Kesian sgt . Padahal kat situ melayu bertudung . Tapi allah je lah thu apa yg korg buat . Miss em tuh dh lah preg tkksian ke kT ank buat keje mcm tuh . Kesian sgt . Hmm harap yg lain berhati2 lah dgn company mcm ni . Dorg smua ni cakap kosong . Sebelum terkena better research btl2 .Sbb dorg ni pndai ckap smpai kita pun jdi tkfkir sblik nya yg akn kita dpt . 3Mggu ulang2 alik atlast nothing . Kesian fmly kena hulur kos tmbg mkn smua . Yeala baru abis stdy kn . Tk psal2 kena mcm ni . Semoga Mereka yg islam disitu sedarlah . Hidup awk tkkan tenang buat bangsa sendiri mcm tuh .

Anonymous said...

salam. wahh sama je cara penipuan diorg ye. berani betul. tarikh tarikh kalian pun quite recent juga. saya pun nak share juga.

sekarang co ni pakai nama Pro Infinity. kalau search kt google ade lah keluar cumanya tk dpt complete info.

saya dpt call interview and mereka pada awalnya tk sebut nama co. cuma sebut "I'm calling from Plaza sentral" and mereka kononnya concern lah since saya dduk jauh mereka kata "you can come the day after tomorrow as we dont want to rush you" etc. then okaylah, i was so excited cz ye lah, dpt interview kan lepas dh bbrapa bulan menganggur.

masa dia call dia cakap laju lah all the things yg kena bawa but then I potong and cakap "err can u email me all the details?" then dia kata diorg boleh berinteraksi dr telefon je. diorang kata i have to jot down myself all the details. so dgn innocent-nya pergi lah jot down alamat and details;

Block 2-A, Level 7, Plaza Sentral
Ori and photocopy of IC
Ori and photocopy of all certificates
resume
passport photo

katanya saya kena refer to Miss Farah bila dtg interview nnt.

bagi saya, saya tak suspicious because these details are the normal details co akan mintak. so tk fikir lg lah pasal penipuan etc. cumanya masa nak photocopy IC, printer habis ink dan saya terus mcm tk bawa pun photocopy IC. yg lain je saya bawa.

at first lepas letak telefon i search kt google the address keluarlah direktori, nama co IT yg very well established. so rasa lega. but then masih curious kenapa tknk email all details interview?

then call balik petang tu jugak. saya terus minta nak bercakap to Miss Farah. saya kata yg saya jumpa di google dan saya sebut nama co tertera di direktori plaza sentral. then dia kata oh bukan plaza sentral tak update co tu dh lama pindah, kami dari Pro Infinity.

then sy tny knapa co tk boleh email all the details? then dia kata sebab tak ckup kakitangan kerja thats why theyre hiring people. okay make sense gak lah for a naive person like me. then okay.

the day after tomorrow gigih lah pergi interview. yang sedihnya ayah teman, ayah tggu dlm kereta kat bawah tmpt parking sampai trtidur dlm kereta. :(

masa interview, i was greeted by a man and he asked me to fill up the form for my personal details which i rasa is normal so tk suspect apa apa. then bila dah habis isi, tggu interviewer datang.

the lady claimed herself as Miss Rachel (entah betul entah tidak, kan?) and dia lah yg interview katanya Miss Farah meeting. entah meeting apa berangan bajet bajet manager pun tk thu la. to be honest si Rachel (cina) ni nampak professional, nampak trained to interview ppl, describe the job scope, etc. mmg tk dpt detect if she's a fraud.

then dapat call the next day, around noon, dia offer kerja. suruh dtg immediate on Monday bawa notebook and stationeries. then laju dia bercakap, siap congratulate and then letak. masa tu happy, sebab dpt kerja. iya lah, berbulan dah menganggur kan? siapa tak rasa bersyukur.

kemudian later that night saya pun bercerita lah dekat kawan kawan saya dpt kerja dekat plaza sentral, etc. sebut nama company. then ada kawan terus ckp yg dia pernah dgr. familiar. terus bg sy link link blog pasal scammed company.

masa saya baca post ini dan beberapa yg lain, darah dah berderau, dah rasa kecewa sangat. kalau tidak keesokannya saya bakal bertolak ke kl di rumah aunty utk mula bekerja. Alhamdulillah Allah nak selamatkan makhluknya di bulan Ramadhan ini. terus jumpa parents and bgthu kesemuanya. parents rasa lega sbb dpt thu sebelum mula bekerja.

bak kata Mama "jangan sedih dan rasa malu kena tipu, imagine bila awak dah sampai office, dah belajar benda pelik pelik dan kena push invest, lagi awak sedih. nasib baik ada kawan yg bantu and share info"

sekian. wassalam.

ps: sekarang mereka bukan keluarkan job ad admin exec tetapi MANAGEMENT TRAINEE.

Anonymous said...

Company ni sah tipu dan takde lesen drpd International Financial Services Commission of Belize (IFSC) seperti yang didakwa kat dalam website proinifnityltd.com tu. Aq dah emel IFSC a few weeks ago sebab aq musykil nama Pro Infinity Limited tu takde dalam senarai broker forex yang sah dan berdaftar under IFSC ni. IFSC baru je isu warning 15 July aritu kat bahagian Warning -> Warning Notices yang Pro Infinity tu x sah dan x berdaftar under IFSC.


-


Extraction from the warning notice:

PRO INFINITY LIMITED

It has come to the notice of the International Financial Services Commission of Belize (IFSC) that PRO INFINITY LIMITED, an international business company with its registered office at 35 New Road, Belize, is offering services for trading in securities and forex market without a licence from the IFSC. The representations on its website http://proinfinityltd.com that it holds a trade licence from IFSC are false and fraudulent.

All persons concerned are asked to take note and exercise extreme caution.

GIAN C. GANDHI
DIRECTOR GENERAL
International Financial Services Commission of Belize

-


Alhamdullilah Allah nak tunjuk kat bulan Ramadan yang mulia ni tembelang company ni dah pecah. Kepada penipu2 kat company tu yang sumpah sampai mati yang dorang ni x tipu orang, bertaubatlah. Hidup ni pun x lama, sekejap je. Sekarang mungkin korang senang, mana tau dah tua nanti macam2 dugaan korang akan terima.

Aq rase bersyukur sesangat aq pernah kene tipu oleh company ni sebab ni merupakan satu peringatan dan pengalaman kepada aq. Aq terima itu sebagai satu pengajaran.

Anonymous said...

^ trimas kpd anonymous di atas. aku dh check, sah mmg ifsc de isukan warning notice psl company tu. so kengkorang kene berhati2.

kawan aku penah keje jap kat ctu. dia cakap name company ni dah tukar ke PRO INFINITY SERVICES SDN BHD, bukan lg BINARY INDULGENCE SDN BHD. PRO INFINITY LIMITED tu nama broker. mmg experience dia sebijik cam kengkorang kene. nasib baik dia dah chow awal2 drpd scam company tu. dia pun xsangka leh kene tipu. dia ckp penipu2 tu semua je nmpk baik tp xtau lak dorang ni licik menipu orang. dia cakap dia x penah tengok dorang2 yg ISLAM g solat. patut ar x penah, hati dh jd itam dek asyik wat keje jahat je, mmg ar nk solat pn payah.

btw, forex ni HARAM di sisi ISLAM sebab disebabkan oleh byk faktor. salah satunye dia ade ROLLOVER INTEREST aka RIBA. tetapi de je broker forex yg berdaftar cam http://fxranex.com/ yg tawarkan forex utk org islam. org islam leh join jenis forex ni sbb xde ROLLOVER INTEREST aka RIBA. jenis forex yg scam company (PRO INIFINITY) ni tawarkan jenis yg HARAM punye. just FYI laaa. saje je nk share2 info yg aku tau serba skit psl forex ni.

Anonymous said...

aku pon da kne tipu dgn company nie...nsib cpt sdar...bru sminggu...

Anonymous said...

ble aku igt muka dorang yg bajet suci tu, bencinye aku....

Anonymous said...

Dulu pernah kena panggil interview dengan binary sdn bhd ni tp tak pergi sbb pelik je, drg call pun guna no hanphone bukan no office. PIC cik Farah. Google2 takde info apa pun pasal company ni.

Hari ni dpt pulak call dari Pro In Services katanya. Kali ni dpt call dr no office, so dah nk percaya dah mula2 tu, tp alamat office yg dia bg lebih kurang sama dgn alamat utk interview utk binary dulu tu, level je lain (xtaulah kalau sy salah dengar). Google2 xde pun company Pro In Services, tp terjumpa blog ni, so sy syak Pro Infinity Services lah ni. Btw, PIC pun Cik Farah kali ni. Nasib jumpa blog ni, kalau tak mmg sia2 jelah pergi buang masa, duit segala...Thanks for writing!

Anonymous said...

dh gune PRO IN SERVICES lak. hahaha banyak tul 'nickname' syarikat tu.

sepantas kilat company ni delete info yg mengatakan dorang de berdaftar under IFSC kat section FAQs website dorang (proinfinityltd.com) selepas anonymous sorang tu bagi warning from IFSC ttg penipuan company ni hahahaha. nampak sgt TIAP2 ARI dorang MONITOR blog2 yg dedahkan penipuan dorang ni lol.

dorang yg keje kat ctu yg beragama Islam x kesian ke bagi anak2, adik bradik, mak bapak dorang makan duit haram??? nak buat jahat, buat ar, dosa dorg yg tanggung sendiri tapi jgn libatkan kuarga dorg. xpahal2 kuarga2 dorang pn dpt dosa dek keje2 jahat dorang ni.

sya rossa said...

yang tak paham staff sorang kat situ beria cakap husband sgt titik berat halal haram. siap cakap menteri pun invest, siti nrhaliza pun invest. ya Allah kejamnye anda menipu. sy doakan anda semua keluarlah dari penipuan ni. ingatlah Allah. mungkin anda dah tertipu and terpaksa menipu tapi ingatlah allah akan tolong anda. biarlah rugi duit dari terus menipu orang,. nanti dah mati macam mane nak cari sorang2 mangsa yg anda dah tipu tu? stopla kerja menipu dgn chinese yg big boss tu.. terima kasih anon semua sebab mendedahkan penipuan ni.

Anonymous said...

Salam, hanya nak share sedikit cerita saya sebagai salah seorg permanent staff (permanent ke) di pro infinity/pro in services/binary indulgence. dah berminggu saya kerja di sini bermula dari sesi interview lagi.

bulan june hari tu saya dapat call dari satu company confidential, bgtau saya dapat interview kat company dia. dia tnya details saya dari jobstreet application, lepas verify sume dia invite pegi plaza sentral utk sesi interview dgn puan linda.

masa tu dah pelik sbb bila di tanya nama company dia hanya cakap company confidential. saya tnya sbb nak google info utk preparation time interview nanti. hari2 saya call company tu menyamar jadi org lain utk tanya nama company ni, last2 dapat jugak nama pro infinity.

hari interview tu saya pergi utk sesi interview, then lepas saya sampai kat sana disambut oleh sorg perempuan bertudung. then dia tggal kan saya kat dalam satu bilik kecil utk isi application form. dah isi sume family b/g, education sume ada sorg pompuan yg sarat pregnant dtg interview. sesi interview tu mmg sempoi habis. soalan dia mmg basic je, sekejap je dah habis interview dia kata nanti dia call balik. ptg tu saya di inform dah di short listed.

next week saya di panggil bekerja mmg excited gila lah dapat kerja lagi2 fresh grad yg jurusan biasa saja yg xgempak mana pn. dah pegi sana saya in training dgn lagi 2 org team-mate baru. 1st day diajar cara nak baca graph, cara nk buat tt, cara nak create account, cara nak handle account buy sell.

hari2 manager team saya tanya bila nak invest, kena ada akaun, best ada akaun dapat commision/incentive etc etc. tak cukup kat office kat rumah pn dia call tnya macam mana progress bukak akaun. tak habis manager yg bertudung litup, big boss chinese guy pn buat private discussion bagi strategi macam mana nak invest, sekali dengan perempuan yang sarat pregnant pn hari2 convince kan utk buka akaun utk enjoy benefit.

dalam lama2 minggu saya perasan yang team mate saya sorg dah takde. manager saya kata dia reject budak tu sbb dia xdisiplin ketika training. yang sorg lagi pergi balik bercuti utk convince kan family dia utk bukak akaun. tapi dah dua mggu xbalik2 lagi.

banyak kali saya curiga dan juga putus asa sebab mana nak cari 200k utk buka akaun. curiga sbb 1- company xda papan nama kat depan, kat directory plaza sentral, xde web page 2-kerja sbgai admin tapi bukan buat kerja admin, kerja hanya angkat call dari org apply utk job vacancy 3-permanent staff nya beberapa org je tapi tiap2 mggu tukar org 4-org lain xpergi solat ke kat office tu 5-boleh balik awal reason utk persuade family dan cerita kat org lain, atau balik kg kalau jauh, even sampai 2 mggu. 6-saya xpernah deal dgn customer pun, even nmpk btg hidung customer walaupun company tu nature dia servicing/customer service. 6-nama company pro infinity masa intake saya, sekarang bila m call candidates dia bagitau pro in services, tapi bila outsiders mcm tm/printers serviceing dia akan tanya binary indulgence ke.

banyak janji2 manis yang akan dorg tawarkan : 1-benefit sbgai staff yg ada akaun seperti tf, incentive, commission yg mencecah 5 digit. 2-annual dinner yang diheboh2 kan yang hanya assistant manager sahaja dapat join 3-company trip yang mmg gempak 4-bonus yang diberi kepada pekerja sampai xmuat sampul raya.

saya dah hampir terkena utk buka akaun, tapi alhamdulillah saya masih di beri peluang. hari2 manager call saya tanya progress, saya tipu cakap in progress nak cerita la, ada masalah la, ada itu ini. now dah beberapa mggu saya dapat promotion jadi assistant manager reason sbb company tgah expand, and sekarang customer terlalu ramai xcukup manager nak handle.

tl dr; baru dapat tau yg ini hanya lah penipuan. jackie, sam, rachel, shiela (bertudung baik mulut manis gila) emilia (pregnant dah sarat nak due) zura (muka lawa suci) farah (gaya muslimah) linda (mmg xda gaya muslimah) ni suma muka2 penipu. freshies take note, prepare lah sebelum anda terkena.

Anonymous said...

salam help me please...right now i kerja ngan company ni...baru 2 hari tapi i dah rasa xsedap hati..i nk tanya ada x dikalangan korang kn sain satu paper pasal kontrak seminggu...ada effevt x kalau kita quick mcm tu je..huhu

Anonymous said...

Wasalam.. yup psl company confidential kan?. Ade.xde pape.. just resign camtu je ..paper pe bende dorang buat sampah je nanti

Anonymous said...

And please tell your friend yg baru masuk skli..kesian mereka. If ada la

Anonymous said...

memang ada tapi diorg dok follow saya 24 jam..xnk bagi lepas sorang..even balik pun xboleh sekali...yg geramnye ramai yg dtg interview td...xde cara lain ke nk tangkap diorg ni...geramnyaaa

Anonymous said...

Yes..sy baru je keluar dr opis penipu tu..the moment I see offer letter I pelik..but I type la nme company penipu ni..keluar entry ni..thank sya..mmg x la I nk sign..tp nk tanya resume n cert copy I dowang x bleh wat pe2 kn..yla tkut dowang gne my details ke~ ~~~hati I ni tgh mendidih x sangka kne tipu

Anonymous said...

Ya Allah, penipu rupenye dorg 2.... Dkat 2 mggu pg traing sia2. Kcewa, malu, sedey. Saya still keje ngan dorg skang siap bru lpas ckap ngan mnager in-charge td. Dy soh pkai bju merah uolls....
Tp xpe Allah msih lndungi saya dr trus trtipu T.T
Doa saya, xda bdak2 aka. freshgrad len yg excited nk keje kene tipu lgi, saya tau prasaan 2. Income xde, gji xmasuk tp duit kluar ntuk p ulang-alik 'keje'.
Yg da trkena, doa bnyak2 kt Allah diberi kekuatan n jalan ntuk overcome this period. Allah sntiasa ada ntuk dngar rntihan kita. Air mata merintih pd Allah jauh lg mnenangkan jiwa drp kita stress mnyumpah staff2 kt s2 :-)

Siti Hajar said...

Sy dpt call smlm dr company ni suh gi sana hari isnin ni..nsb baik sy tanya dulu nama company apa than terus search..rupanya company ni menipu..nasib baik sy tau sblm gi interview..thanks atas info di blog ya..:)

afiq asd said...

Kakak aku kene tipu dengan miss rachel sial tu .. Sedih tgk akak aku kene tipu .. Bangsat betul diorang ni keje menipu je .. Bg anak makan bende haram ..

Anonymous said...

berapa yg dh kena tipu? semoga allah balas mereka semua sampai mereka akan menagih maaf dari semua yang dah mereka tipu, insyaAllah one day

Anonymous said...

saya baru je quit after a week kerja situ . alhamdulillah my cousin yg tunjuk blog ni. kita lalui benda yg sama. haih geram pun ada jugak sbb cm bangang kena tipu hahahahaha. tp takpe, atleast kita dh tahu mcm mana cara nk baca graph,senang nk invest nnt.kpd yg dah invest tu, sabarlah k

Anonymous said...

Salam semua.


Alhamdulillah Allah lindungi saya juga. Perasaan teruja untuk mendapatkan pekerjaan pertama namun Allah berikan saya gerak hati untuk cari tahu mengenai company ni. Terima kasih semua sudi berkongsi.


Allah ada. Biar yang bersubahat diadili seadilnya oleh Allah Maha Berkuasa. Aamiin Ya Rabbal Alamin.

Zehra Lia said...

Salam. U mmg xdpt all your money ke?

Zehra Lia said...

U da dpt ke duit u?

Anonymous said...

Read from here.. Muka dorg.. Ms sam. Rachel. Emm. Jacky

http://farahdoodles.blogspot.com/2014/06/binary-indulgence-penipu.html

Hope dorg bertaubatla.. Mne yg malay tu..

Sehra: mne yg da floating,mmg xley selamat.. Mne yg bru nk buat transaction, blh save lgi

Anonymous said...

Ape name company tu? I ade dpt call jgk co pro in services. Pnggl I utk interview admin exec. Caller tu prmpn melayu. Die ckp dpt resume I dr jobstreet n I layak utk jawatan tu. Plan nk pegi interview by this week. Cuma I x confirm hari dgn co tu lagi. Hmm..tktnya bile baca case mcm nie. I nk google tgk info psl co. tp jmp link yg nie..

Anonymous said...

Maaf...i br perasan headline ade tulis pro in services. Mmg I xkan pegi la interview kt company nie. Menipu org rupanya. Nasib baik tergerak hati nk cari info psl compny trsebut. Alhamdulillah I baca blog nie sblm smpat g interview. Padahal dah excited di panggl interview...thanks to sya atas cerita yg dikongsikan. Syukur kepada Allah

Anonymous said...

Salam... I baru je lepas pergi interview kt company nama 'pro in service' katanya. Pelik juga dpt panggilan interview ckp malay..biasa ckp BI la kalau company kan. I pun pergi la sebab excited. Tak syak apa-apa pun but a night before, my cousin shared experienced dia yang pernah dpt interview kena train seminggu yg ajar pasal investment. Dia cakap company macam tu memang penipu. Offer gaji tinggi kononnya. So, bila miss emilia yang interview cakap training seminggu...hah! dalam hati I cakap "modus operandi sama". Balik terus search & jumpa la macam2 hot news. Pandai la cakap dapat dr jobstreet. Before pergi I brapa kali check job applications tak ada pun. Pergi juga sebab nk cuba nasib. Alhamdulillah...tergerak hati nak cari details info. Terima kasih atas cerita yang dikongsikan

Nur Syazwani said...

salam..saya baru dapat kol dari company ni pukul 4.15 ptg tadi..mmg takkan pergi sbb pnh baca pasal comp ni tipu orang..mber pon ada pegi interview luckily dia x join sbb lepas interview mber kitorg bagi dia link blog pasal comp ni tipu..huhu

Anonymous said...

salam. .huhu saya terima fon cll 4hb suruh dtg iv 5hb. .then ptg 5hb tu dia terus cll bgtau sy dpt offee keja kat situ. .& suruh sy dtg esokny 6hb(hari ni) utk training. .actly ms dia cll tu sy xjelas sgt nma cmpany. .dgr dia sebut pro and tech. .google2 xjmpa. .pastu arini baru dpt tau nma cmpany tu proinfinity. .lps smpai rumah jah google2 baru jumpa post ni. .huhuhu apa2 pn thanx uollss sbb bgtau. .semua yg uolls cerita nih lbh kurang dgn sy pnya cerita gak. .huhu

Anonymous said...

I can't even remember applied this job before on that time. Once I receive the call from them, they said I got apply the admin job from Jobstreets. Maybe I apply few jobs at same time, then I thought is either one company to called for interview. I trust it, because they said get my application from Jobstreets.
They arranged me for interview on last Monday 27/10/2014. Then I go for interview on time. Have a Chinese girl named Ms Rachel come to interview me. Then she got asked me whether I know what kind of this company. I just answer her I tried to find in internet but couldn't find any company details ( In that time, I still don't know what is the company name, no signboard in front of their company.) . During this all interview section, she didn't told me regarding about company name, nature of business or company background, she just said will told me once I get this offer. Very mystery. This is the first company that I know nothing after interview. On last Friday, I received a called from Ms Rachel, then she asked to start work on Monday 03/11/2014.
I start work on this Monday 03/11/2014, then they introduce their company. The main company is from Hong Kong name call Pro Infinity Ltd. It is a broker company from FOREX. It is a kind of investment company. Client need minimum RM200,000 to start their investment if they interested. This company no broker / agent company in Malaysia and their company in Plaza Sentral is a customer service centre only name Pro Infinity Service Centre. They give me 6 days discussion (like training) and the consultant is another girl Ms Lee. She teach me how to do analysis, deal with call in customer or walk in customer. After training on first day, Ms Rachel asked me about the feeling, whether interested to join this company. I was answered her "sure, interested." then she asked me to checked the offer letter whether the detail is correct then sign. But she didn't give me a copy of the offer letter.
The 2nd day, same will given me the training and ask me go back to present to my family as a practice, write down all the questions and give the report to them on tomorrow means Wednesday. I felt weird, but I still present to my family.
The 3rd day, They asked me what the respond from my family? I just said they not afford to pay the capital RM200,000. Then they gave another solution. We as a staff there, we got a staff benefit means we can use RM100,000 to invest then the balance can complete in a month. I totally understand what the purpose their taking at that time. Hire people as a worker but actually we are the walk in customer to them. I already quit that company. They using this number to contact me 03-22614134. I just wonder how they get my information.

Anonymous said...

I know that feeling when these idiot people scam us..i mean can jobstreet do something about this people..i thought the company already kena bungkus lo...remind back how these people scam us i juat want to slap tgeir face really hard...especialy malay staff since majority they scam are malay also..how can they do something to same race!!

Anonymous said...

Oh god. i went to the same company!!!
anddd sy experienced sebijikk dgn apa yg awak laluii. Goddd. Tak sangkanyaaa. Thank god x endup kerja kt situ.

Abdur said...

Thanks sangat-sangat,

Muhammad Khudri said...

pelik btul comp kaya raya x der website...

Muhammad Khudri said...

pelik btul comp kaya raya x der website...

Anonymous said...

Syaaaa!!!

syarosa said...

Ya sy sapa kamu ? Haha

Anonymous said...

Dah pergi interview 5/12 (harini). Nasib cari information, thanx God dari kesialan ni ! >.<

Anonymous said...

Guys.. wanna share mine experienced too. Semalam i pegi interview PI services. Ok seriously mmg i xpenah anta pon resume atau apply keje kat company ni. I dpt call suh dtg interview. Yelaaa I pon fresh grad dah dpt call interview tu excited la sikit. Before i masok lif i tgk board compny list satu2. Haihhhh dlm hati da ckp nape xde pon nama PI Services ni. Okay xpela I naik je g tgkt 7. Guesss what ! Office kecik je pon! Mse tu da tak sedap hati. I jmpe la front desk tu dia suh esi form. Tp pelik kat form tu siap nama.. gaji. Contact. family siblings kita. Xlama lepas tu dtg la Miss Linda (saya xtahu la mungkin org yg sama tp tukar nama) mse last interview session tu saya tanya la .. da ramai ke org dtg utk interview position ni (admin exec) n Si Miss Linda ni jawab ade la a fews sbb saya pegi tu session baru mula. Da balik umah da makan semua. Tetibe dpt wassap dr kawan. Allah tu nak tolong kita.. kawan text. She asked to share the company name. Terus dia bg blog link pasal binary n PI services ni!!!! Semalam mmg xsenang tidur. Pastu tgahari td pkol 2 saya dpt call suara cina dr company ni. Katanya Tahniah awak da bole kerja esok.. bawak pen.. nota.. nnt kita akan explain bout ur job. Hahhhhhhhhhh saya baru g interview semalam tetibe call arini da dapat???!!! Ok then I asked her. How many person had been selected for this position? Da jawab idk n i just call u from the list. And she remind me for tomorrow. Huh memang x la nak pegi esok! Da tahu semua ni. Yg peliknya lagi staff melayu lagi2 yg dok front desk tu. Sbb sy usha mcm org baik2 ckp pon sopan .. pakai stokin lagi tutup aurat. Haaaaa.. tp nape la keje nipu org. T_T saya bersyukur gak la mmber bgtahu pasal smua ni. Baca blog tu baca blog ni. Sbb nye mmbr i ni esok interview kat midvalley company scammed jugak rupa2nya. -_- nasib baiklah xterlajak lagi. Alhamdulillah. *saya tanam anggur lagi* hukkhhkk susahnya nak mencari kerja zaman sekarang ni.T_T

Anonymous said...

Sy bru je td dpt col utk interview esk..cri website tp lgsg x jmpe..Syukur YA ALLAH dpt information ni..mmg xpg la esk..

Anonymous said...

Nama company..
Pro infinity Limited

Lokasi
Tingkat 7 Plaza Sentral, KL sentral

Nama staff yg saya ingat
1. Cik farah-cakap banyak bajet muslimah

2.Miss Emm-bajet manager.Free hair. Selalu cakap "kenapa ya you mcm nampak semngat nak buat.. dia ni keje bg ceramah tiap2 hari.

3.Rachel-perempuan cina also bajet boss. Selalu cakap mcm ni
"org selalu cakap,kalau kerja in finance.. mesti senang punya.. dulu saya ambil mascom.. tp kerja bidang finance.. bla.. bla.. pandai ckp okay!!

Kebanyakan semuanya melayu okay.. and dorang ni semua ckp mmg baik gila dengan kita tau.. dorang buat kita rasa selesa dgn company dorang.. sebap nk kelentong punya pasal kan..

ross lizzy said...

baru ja tadi dapat call dari no. 03-2261 4134 dia ckp i apply position admin from Jobstreets. rasa pelik sbb takdak pon apply semua aku apply semua berkenaan RETAIL ja... tp layankan igtkan rezeki lah kan...
but something yg buat I pelik.. yg call ni siap bg direction bla bla bla nk p company dia.. suruh I tulis semua.. tny nama company gtw "PI" jaa.. heran jugak ada masa si HR manager nk bg direction mcm tu... i suruh dia email dia ckp takdak complete info i... how come kalau i apply takdpt info i.... selamat lah i bijak pandai sikit p google.. dan terjumpa entry ni.. thanksssss


direction KL Sentral straight nampak burger king ke kanan then straight ada allianz insurance te naik tingka tepi ada lif naik tingkat 7.. nama person in charge tu BAIZURA!!

Anonymous said...

SAME GOES TO ME!

Saya pun kene scam ni. EVERYDAY kene BRAINWASH dengan Ms Emilia & Rachel. everyday. nasib baik kerja 5 hari je. on 2nd day my dad tanya company ni pasal Forex ke? i ckp xla.... padahal ye, just because i wanted to know more.

Then everyday dorg brainwash suruh invest.Asyik bertekak je dgn Ms Em tu. Tapi serious tak sangka la perangai dorg teruk.

Yang sempat kenal
Ms Em : SANGAT BAJET BOSSY, CERAMAH 2JAM NON STOP. Pandai cakap and die boleh gaduh mulut punya org. Haih padahal die kata bapak die kerja bank? Xkan la Bapak die xtahu pasal illegal company nie?

Ms Rachel: This pompuan pun sama super bossy. Because on my last day, i cm malas nak layan i buat kerja i je. Then mnah Rachel ni ckp i malas cakap la xactive la mcm xshow interest la. first suh invest 200k, then 100k, then dia kata staff 10k pon boleh. Die ckp i xput effort nak make the company happy. i ckp kata i xperlu buat sales kenape i kene bukak account pula? die jawab i kene prove kat company i ni boleh buat kerja? WTF chow laa

Ms Lee: She seems nice! Baik je, idk how she can invest. die kata bapak die kerja nestle and keluarkan duit FD bapak die and nvest in Forex ni. Tap anything i ckp pasal family i atau halal haram die report kat Ms Em & Rachel tu! then 2ekor tu datang bagi ceramah dekat i sampai balik. serious sakit jiwa

Shiela: Nampak baik giler xsangka la mcm ni

Nisa: pakai handsock tudung tutup sana sini. tapi buat forex? guna duit mak bapak kat kampung... hmmm kesian sangat kat dia ni.

Sijil2 & resume kat situ sume dorg jadikan recyle paper untuk print graph. Save la sume calon interview dtg bawak paper dorg recycle je..

Pernah tanya Rachel, mana budak pompuan yg pakai spek tu eh? last week saya nampak die... Dorg senang je kata balikkampung. i was so naive back the.


paling teringat Rachel & Emilia, gosh dorg sangat terukkk...

PI Services, scam company !!

Anonymous said...

Salam awak..awk yg mne ye..sy pon pernah kje ctu jgk bln lpas..awk blh contact sy kt email ainaaminuddin1987@yahoo.com..sy nk wt report..Please tlg sy..

Anonymous said...

Sy da jd mangsa company tu..blh awk email kn list nme yg da jd mangsa company tu..sy nk wt report..n perlu support dr yg mne dh jd mangsa..Please email to ainaaminuddin1987@yahoo.com..

Anonymous said...

Atul..awak da wt tt k blom ms keje ctu..sy nk contact no awk blh..email sy ainaaminuddin1987@yahoo.com..sbb sy da wt tt..

Anonymous said...

Hai. sy pun mangsa di sini. baru resign smlm lps bertekak dgn si em tu. dorg ni muka je cantik tp hati busuk.
bila kata nak invest lain baik punye. bila x nmpk effort, lambat2 nak invest siap panggil kte bongek la then direct ckp our company x agak2 utk let u go. igt heran sgt nak kerja situ. tp awl2 dah dpt tau company ni menipu. so amik chance ckp sy pun nak resign.
tp siyes dorg ni hebat berckp n menjwb. dah expert sgt. x nmpk mcm org tipu. nama company pun skrg dah tukar. dorg akan tukar nama comp and lock kat pintu masuk tu selalu. so hati2 la. kesian pulak kat bdk2 baru yg masuk interview di mana mostly fresh grad. nak tolong x blh sbb susah kot nak interact dgn org lain. so yg mana ada ni kte buat la langkah yg sepatutnya utk elak lbh ramai org tertipu. tq

Anonymous said...

Fyi nma company tu skrg ialah HM Group Sdn Bhd .I dpt kol dri "HM Group Sdn Bhd" just now."ms shila" kata dia xnak htr email kononnya nk directly kol i n inform wat should i bring for the interview. Hrp dpt selamatkn job seeker from this fraud company.

Anonymous said...

Yup,nama company tu HM GROUP SDN BHD skrg. Dah 10 hari i keje situ and hari nih baru tw pasal this company sbb i pun ragu2 and diorang always push suh invest. Nasib tak pernah melabur kalau x ,xtw la kesian mak ayah. Mmg kt situ sentiasa ada interview sbb manager i puan linda and i salu curi2 dgr bila dia brckp phone utk interview org baru. mmg diorg akan selalu pantau,yg cepat sedar tu bernasib baiklah,cuma yg lmbt sedar tu kesian jgk.lg2 kene tipu sesama malay. Lg2 malay yg pakai tudung bajet2 alim mcm ms farah and shila. si baizura tu xreti menipu bila bercakap bila i tgk mata dia,dia akn pandang lain. Kesian betul kt kaki penipu nih, mesti diorang kene tipu jgk awal2 . Melayu jgnlah mudah terpedaya. Selalu org baik nih ada mkna.

Anonymous said...

Hmmmmmm actually bersyukur sebab Tuhan tunjuk semua ni. Family i suruh berhenti gitu je. 3 minggu kerja situ now baru tahu. Alami benda yang sama seperti yang lain. Yang guide i miss baizura. Offer letter minta macam2 alasan bagi coz nak buat pembelian kereta as student after graduatekan. Baru nak cari pengalaman kerja but kena tipu. Setiap hari kena push suruh family join this invest. Syukur sangat family ta join n berat sangat nak join ada je halangannya mungkin petunjuk dari Allah. 100% betul semua apa yg tertulis semua cerita ni. Ta sangka.. serious seriau dengar.. fobia pun ada. What should i do? Macam mana nak buat report? Patut ramai yang sama masuk dengan i dah ta ada. If i tanya balik kampung. Kena stop coz kurang ajar. Slow la. Macam2.. ya Allah... patut buat sesuatu coz ta nak ada yang lain terkena n macam mana nak bantu yg ada di dalam tu? Tiada no contact mereka. Nak borak pun mereka ta bagi. Pleasseee do something.. moga Allah mendengar doa kami yang teraniaya n moga Allah beri petunjuk pada mereka di HM Group sdn bhd tu yang menipu..

Anonymous said...

As salam..
Alhamdulillah saya sempat jumpa & baca blog nie. Jumaat lepas 6/2 saya dpt call unt interview kerja hari isnin nie 9/2 jawatan admin executive. Saya punyala excited sediakan resume & sijil2 semua. Then saya pun search nama company sbb nak tahu pasal comp tu. tpi xde yg jumpe cuma blog. Alhamdulillah bersyukur sgt sbb jmpe blog nie. thanks semua. btw yg call tu nama dia cik farah.

SyarifahNorziane Al-Attas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam sume, saya pon salah satu magse penipuan company ni.. saya stat on 9/02/2015 smpi 13/02/2015..
Company ni skng pakai nme HM SERVICES SDN BHD , TINGKAT 7/ BLOK2A PLAZA SENTRAL.. PIC sye MISS BAIZURA

first sye pelik ngn enviroment company ni, kami x dibenarkan berinteraksi lngng dgn staff lain.. pg mkn, pg toilet, sentiasa diawasi manager.. hari2 bercerite ttng investment, balik suruh crite ngn fmly la, pastu tnye fmly berminat x nk join sye dh mule rse pelik..

Lps tu baizura tu mst akan crite psl kekayaan die, sembang nk kencang je, slalu blnje kwn2 la, shoping la travel laa.. selalu crite psl fmly dorg pon ade invest skaly laa, kononnye dpt tlng fmly..

Sye hampir2 nk pecaye ngn si baizura ni, tp alhamdulillah allah still bg pluang utk sedar.. nak mintak pndpt korg laa, xde ape ke yg kite boleh bt utk kne kan dorg ni balik? Nak repot kt spe? Xkn smpi skng xde ape2 tindakan yg diambl sbb sye rse ramai yg tekene.. kesian kt dorg..

N skng company tu tgah cuti, 10 hari direct cuti lme kan? (X thu la cuti btol ke tak)
n before cuti dorg ada bt CNY party, mcm2 boss (mr jacky) tu bg kt manager sume..
Manger sye MISS BAIZURA tu dpt fon lenovo, blazzer zara, purse prada, jam dkny.. sume brg mahal2 yg bejename, die kate die dpt sume ni hasil dri best perfomence die la, best attnd die la n dri cabutan bertuah. Sye rse sumeni dirancang, sbb nk mengaburi mata staf2 bru msuk..

Luaran dorg mmg terbaik, cantik2 , lawa2 tp dlman spe yg thu so korg kene berhti2.. mulut dorg masing2 manis bileberckp.. so fikir dlu dlam2 ape yg dorg ckp tu BUKAN SENANG NAK JADI SENANG..

Tapi sedih, yg bt keje2 ni sumenye melayu, islam kene kan melayu sendiri.. sanggup jd anjing+babi+macai+taik kepada cina.. Sye terfikir mana letak perasaan dorg..

Sye hrap sgt bdk2 yg msk satu batch ngn sye on 09/02/2015 hri tu sedar dn dpt contact sye ASAP, syarifah.norziane@gmail.com

Yg sye dpt thu nme dorg izuudin (bangi) , tikah(kajang), michel(sarawak)..

To miss baizura,kalo one day kite terjumpe kt lua, harap tegor la i.. sbb i teringin nk thu identiti u yg sbenar.. harap miss dpt sedar dn kembli ke jalan benar...

Anonymous said...

N sye smpi tolak tawaran keje tmpt lain sbb nk keje kt stu.. tp mse tu blom hidu lagi tektik dorg.. tp skng dh tahu alhamdulillah..
Xpelah mgkn rezeki sye tmpt lain..

Sye harap sgt company ni cpt2 lingkop, dn staff2 sume dpt hukuman yg setimpal..

Anonymous said...

Hai. Banyak jugak mangsa kalau ikut kat sini. Penah gak dapat call dr company ni. N pegi gak interview kt plaza sentral 2. Person in charge is Miss Baizura also. Femes betol miss baizura ni.

Tp saya musykil la. Semua cakap pasal penipuan. Tp saya mcm xnampak mana penipuan tu. Ke sebab saya slow? Sebab 2 xnampak2 walaupun dr atas sampai bawah cakap pasal kene tipu. Patut la x diambil bekerja. Slow rupenye saya ni. Dah la fresh grad, slow pulak 2.

Maaf kalau saya xnampak. Boleh tlg jelaskan pada saya dekat mana penipuan 2? Spy xade lg yg tertipu macam tipah tertipu.

Peace!

Anonymous said...

Hellow, Miss baizura, jgn la mara lek laa.. nty selase dpn lgi satu sye dtg spe nk aja sye kalo miss marah2.. hehehehe..

Dh2 la tu tipu org, simpan skit esk kawen nk share ngn anak2 gak kan.. bg ilmu skit ilmu tipu org kt anak plak..

miss lek jee one day mst jmpe kt lua gak, time tu jgn lari..
Meh sye blnje mkn 6++ pnye tmpt.. hehehehe..

Anonymous said...

Latest Update yerr kwn2, skarang nama co. tu dah tukar ke HG sdn bhd..HG adalah singkatan utk Humar Group. dan yg pastinya akan sentiasa bertukar..jadi sesiapa yg ada latest info pls update k..kita yg dah tkena mahupun yg blom tkena mesti bersatu hati mencegah perniagaan haram ni. Bukan kerana dendam tp kerana aku kesiankan nasib family aku..dengan nama Allah swt aku bersumpah aku takkan halalkan setiap sen pun duit titik peluh makbapak aku yg dah lebur. Dan sesungguhnya aku yg teraniaya berdoa agar mereka menerima balasan yg setimpal dgn perbuatan mereka. Aku mohon petunjuk kpdMu ya Allah swt agar kejatuhan atau kerugian yg menimpa ibubapa ku adalah satu dugaan dariMu utk kami mendapat hidayahMu. Aku yakin dgn kuasaMu ya Allah swt spt mana sekelip mata hilangnya harta ibubapaku spt itu jua lah rezekiMu menanti utk mereka..kasihanilah ibubapaku ya Allah..Amin..

Anonymous said...

assalamualaikum...sy mangsa terbaru penipuan HG SDN.BHD...hari ni spatutya hri ke 7 sy...ye mmg btul tuk jwtn Ad.Exe tapi suh blaja analisa graf dan mcm2 lg...incharge sy miss sheila....sy jhak dh bgthu kt kakak dn mak sy pasl invsetmnt ni..dan miss emilia,miss rachael,miss sheila smangat nk suh akak join...ya Allah pmoam mlyu tpi hati busuk...Allah bg petunjuk slpas abg ipar search dn jmpam blog ni..Allah je yg tahu betapa tekejutnya sy...Alhamdulillah fmly msh xsempat invest pape pun lg...paling menyedihkan ada lg kemasukan bru (mrka jgak xthu ditipu) then sy bgthu nk quit arini jak,miss sheila bgthu xbole sbb dh sign bole kena penalti...mcm mana bole ke sy kena penalti xbg notis 1 bln sblm bhenti....die grtak sy mcm tu...

Anonymous said...

awak. awk xyah brenti. bia abis notis bru resign. then awk gtaw budak baru situ company ni penipu. u can save them

Anonymous said...

Guys, if kte da sign letter tu cmne eh? De pape boleh jadi tak? Br pergi 1st day train n was thinking utk tk dtg for my 2nd day. Help. :(

Anonymous said...

Klu dlu xjd pape pun..they dont even bother. Company dorg pun illegal.

Anonymous said...

Hahahahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Mesti si zaty yg purak purak alim tu yg selalu kata suami dia kisah halal haram. Puiiii la zaty. Muka hodoh mcm tu boleh ngaku diri kaya. Make up pun mcm pelacur.lg nak bangga diri xhabis2 cerita belikan katil utk mak ayah dia.aku rasa nak smack down je kepala hotak dia tu. Aku doakan semua yg menipu tu fmly dorg pulak akan susah seumur hidup dan aku xkan maafkan dorg sampai kiamat. 250k lesap. Miss em shila bugimak muka mcm hantu cina make up rachel farah zaty laki cina sial tu,aku harap korg sume mati terbakar dlm company tu

Anonymous said...

Xde penaltinya dorg semua menipu. Surat aggrement tu dorg buat rrcycleje dorg xkisah pun kalau nk brenti stakat gertak2 je.aku kalau jumpa sialsial tu kat luar memang aku maki depan public biar dorg malu. Melayu tipu melayu.sapa yg dh kerja sila berhenti asap sbelum menyesal hilang beratus ribu duit simpanan mak bapak.utk manager2 haprak em shila sial jacky babi farahfaktap zaty alimkonon n lain2, korg baca ni dah beratus doa org teraniaya akan dimakbul tuhan.tipula org lagi memang neraka jahanam tempat korg.

♥CahayA BuLAn♥ said...

Salam korang.. Korg smue da pernah bt report blom.. Sy pon bru dpt pggln suh pegi isnin ni.. Sy dah la brnti tmpt kje lme.. Ade ank sorg.. Kcik lg.. Mcm mne ngn bknje sy bln ni.. Pliss u oll kite jmpe bt report psl cekadak2 tu.. Husb i polis tp jus ad anggota biase.. Klu pgawai sng la bleh trus srg.. Tp husb i ckp kli kite rmai2 jmpe bt report dptkn bkti yg kukuh kite bleh pnjrekan babi2 tu smue.. Plis uoll cntc sy ieka_locco91@yahoo.com.my

♥CahayA BuLAn♥ said...

Jomla kite pkat jmpe sme2...

aini unbeatable said...

salam ...ada sape2 tahu x pasal narashima sdn bhd btempat di kampar perak
..... saya di panggil untuk intrview...as a MANAGEMENT TRAINEE..tp...risau kena tipu sama dgn kes y atas ni.... y bg saya musykil...sbb saya baru hantar resume semalam...tadi company 2 call....kata esok interview... saya dh mula x sdp hati... boleh sesiapa jelaskan sedikit...

Anonymous said...

Assalamualaikum .. boleh tak saya dapat contact sya ? Sebab saya skrng tgh berkerja di company HG Service Group .. ASAP.. saya nak tahu lebih detail .. nie email saya ..rorokiroro@gmail.com & shakina_hashim916@yahoo.com

Anonymous said...

SALAM RAKAN2..Saya baru shaja chow dr company tersebut...setelah 4 hari...kisah2 pengalaman diatas adalah sama dengan ap sy alami..alamt yg sma..Saya dijanjikan career yg baik..ini kerana mmg itu tujuan saya..maklumla sy suda berumur..pada mulanya sy rasa happy sb smua pkerja perempuan, rasa suasana kt campus pn ada,kebetulan ad jamuan..dpt makanan..manager yg sgt prihatin..sntiasa btanya keadaan, caring yang amat.,..makin lama perasaan keadaan bekrja dsana makin pelik, saya dberitahu bekerja dgn hsbc hongkong la, syarikat consultant la..kerja saya hanya assists manager la..end up buat graf hari2 and ckp pasal investment.plg ridiculous asyik tanya mak saya ade berapa?baru 2 hari da suh invest??if mak sy berjuta pn belom tntu sy nk suh invest..tanya surat tawaran, ckp masih belum dpt, email to hong kong la..ckp bukan main pumpang..mereka pandai berkata2 dan pndai mengunakkn psikologi..secara halus...Alhamdulillah Tuhan gerakkan hati dan timbulkan was2 kepada saya..batch saya semasa itu adalah 3 org..sy terpaksa mengambil n.tel salah sorg rakan saya dengan meletakkan no didalam bekas gula2 beliau, smpai tahap macm tu skali...syukur, dia perasan walaupn setelah 2 hari...ini kerana usaha saya nk dptkn no kwn2 adalah dilarang, setiap kali saya nk tulis atas buku atau saya minta ada sahaja kerja yg disuruh..pergi print graf la, fotostate la.kami datang dan pulang jam yg berasingan..disitu keliru..saya pernah tanya saya xsmpat nk mengenali rakan2, dan staff tersebut menjawab, awak xperlu kenal rakan2 awk, hanya fikir tentang diri awk,org lain xkan tolong awak..hmmm..apekah???...saya perasan mereka tidak akan tinggalkan kami walaupn sesaat, pasti ada staff yg berganti ntuk perhatikan kami.....mujur esok selepas saya quit tu kwn telah dpt hubungi saya dan dia pn juga nk berhenti..saya mula search google "investment-forex- comp kl sentral" br lah sy dpt smua info tntang ini...saya share dgn rakan saya, dan dia pn amat terkejut..namun, sya rasa terlkilan disini, antara kami ber3, ad seorg rakan yg telah terpengaruh dan ibunya berminat tentang pelaburan ini...perasaan ralat kerana tidak dapt no contact..rakan saya telah cuba tunggu di kl sentral, namun xdpt jmp beliau..saya berdoa agar tuhan beri nya petunjuk. Keadaan sekarang smua org perlukan pekerjaan yg tetap dan stabil,sy juga bergitu....saya berharap sgt kpd adik2 yg baru habis belajar...tolong berhati2 xkira mcm mana terdesak pun anda nk mndapatkan pekerjaan..siasat dlu habis2, n kalau rasa xsedap hati tu..baik mnta pnjelasan ap shaj yg rasa xclear dr awal..jgn buta dengan wang yg digembar gemburkan..duit buat manusia buta..lebih sedih...kpd mangsa dan pekrja yg masih dsana,sy faham mngapa masih ad xtinggalkan comp tersebut, mgkin ahli keluarga mereka telah melabur.l.jadi mereka tersekat dsitu..kepada yg tersekat disana dan plan hendak berhenti..tolong la buat...jgn takut tntang ap yg dtandatangan tu, sb anda masih tak dibayar..mereka xda hak pn..dan lagi la bila tau company ni x sah..lagi senang ntuk pergi dr situ..hanya akan stuck bila da start melabur...kalau dpikirkan, xapa hilang duit tu dr diri nk bersubahat dan menipu org lain.. maafkan sya kalau nak ckp disini,stelah kjadian ni,sy akui org melayu kita yg menindas bangsa kita sendiri..walupn kepala nya cina pn xambil pekerja cina..rata2 90% adalah melayu islam bertudung, manis, innocent dan fresh grad yg bekerja dsitu..sedih saudara sesama islam sanggup bersubahat menipu,aniaya..saya harap mereka dpt hidayah dan bertaubat sebelum terlambat. Saya amat2 sgt harap agar ad tindakkan dpt dkenakan kpd mereka. BG YANG TERKENA SAYA MDOAKAN ANDA SEMUA SELAMAT..wallahualam.

Anonymous said...

sama like dan viralkan page ini
https://www.facebook.com/pages/Scam-Company/1559428520984110

harap dapat membantu yang lain dari terpedaye ngn anjing2 sial ni..

Anonymous said...

Aku tengok rata2 yang komen sini, lebih 95% tak abis training pun. So, macam mana korang boleh ckap company ni tipu? Aku rasa macam nak gelak pun ade. Baru keje 3 4 hari. Ade tu baru keje sehari, terus cakap company ni tipu bagai. Korang ni sihat ke x?

Ibarat korang pindah dan dapat jiran baru. Baru pindah sebelah umah die pagi tadi. Petang sikit, korang dok sembang2 dengan die tepi pagar. Sembang 15 minit, pastu azan magrib. Pastu masuk rumah.

Tibe2 esok,jiran korang pegi bagitau satu taman yang korang ni sebenarnye keje pelacur jalanan. korang pun mesti cakap,

WHAT THE HELL??? BARU SEMBANG 15 MINIT, DAH CAKAP AKU PELACUR?

kan? kan? kan?

macam tu la situasinya sekarang. korang xtahu mende pun. pada yang kate dah keje 3 minggu ke, 2 bulan ke, korang sebenarnya paham ke ape yang company ni buat? setakat keje 3 4 hari, alahai? infomation besar taik hidung je pun, cakap macam dah keje 4 tahun. come on la!

pastu yg lg 1 aku heran. yang komen2 kat sini pun aku rasa macam 99% melayu dan jugak islam. aku ulang. ISLAM. yes, you are. ISLAM. setahu aku dalam ISLAM, akhlak paling penting. Sebab ISLAM adalah AKHLAK.

tp yang aku bace komen2 ni semua anjing la, babi la, anjing penipu, babi makan taik. korang dah pehal? terencat ke? sebab bagi aku orang2 terencat yang xade akal je suke cakap macam ni. Islam xade ajar penganut die maki2 orang macam ni. Islam ajar spy sabar, bersangka baik, berfikir sebelum berkata2. aku nak tanya, korang ade fikir ke sebelum post komen bagai macam ni?

then, lg satu. mai habaq kat aku celah mane company ni menipu? aku nak tau jugak sebab aku mcam xnampak je celah mane dieorang menipu. ke korang yang selalu berfikiran negative, sebab 2 asyik nampak yang negative je?

Anonymous said...

banyak yang kat sini fresh graduated. aku pun fresh grad kot. so, basically, status aku same jek macam korang. tapi kenapa aku boleh nampak yang company ni tak menipu? level pemikiran kite tak sama eh??

banyak sangat. sambung page 2.

owh, by the way, aku pun keje kat company ni. lame xlame la jugak. sempat la kenal 2 3 orang yang ade komen dalam blog ni. mungkin ade jugak yang penah merasa aku belanje makan aiskrim.

sorry la kalau terasa. aku memang nak bagi korang terasa pun. biar terbukak sikit otak tu. biar berhubung sikit sel2 otak tu. dan aku rasa macam confirm je aku kena bash balik kat sini. whatever la. kalau xkena bash, komen aku kene remove oleh owner blog.

pesanan ikhlas untuk korang, korang, dan korang yang kononnya melayu yang nak jaga sangat melayu supaya tak kena tipu dengan melayu, sila siasat dulu sebelum korang nak cakap sesuatu. kalau x, korang dah boleh dapat dosa memfitnah. korang yang Islam tu tau kan dosa memfitnah ni? Dosa die lagi teruk dari membunuh. so, fikir2 kan la.jangan nak bongok sangat percaya bulat2 ape orang kate. Baca boleh, tapi siasat dulu betol ke x. korang sendiri kalau ade orang mengata mende tak betol pada korang, korang marah kan? so do them. tp dieorang amik sikap malas nak layan perangai korang2 yang mcm tak ckp umor ni. kalau korang rase ape selama ni korang salah, korang boleh je pegi mintak maaf kat dieorang. aku pasti dieorang bukan jenis simpan dalam hati.

dan pesanan akhir khas untuk penulis entry dan empunya blog. aku tak kisah la ko nak buat ape kan. nak terlingkup ke, nak pengsan ke, nak menagih simpati ke. tp aku nak ingatkan ko 1 mende. ko tulis2 mcm ni, ko dah berdosa sebab tabur fitnah kalau mende yang ko ckp 2 salah dan tak benar. tp untuk ko ade special sikit. ade bonus. ko turut tanggung share dosa yang 95 orang yang dok komen2 dalam blog ko ni. belum aku cakap bape yang bace entry ko ni. beribu la kot. aku tak tahu la pulak kan sebab aku ni buta IT, xtau nak cari mane nak tengok bape ramai yang dah bace entry ko ni.

pada yang nak kate aku ni anjing ke ape ke babi ke, silakan. tak luak pun untuk aku. aku pernah kene teruk dari tu. sape2 nak bash aku pun, silakan. aku tak takut pun. cume aku takut korang xsempat nak bash aku sebab komen aku kene remove. hahahaha

korang ingat sikit, ALLAH tu Maha Berkuasa. zaman sekarang DIA bagi cash jek. jangan nak bangga sangat jadi melayu. jangan nak bangga sangat jadi Islam kalau ajaran yang Islam bawak korang tak apply. Islam bukan hanya pada pemakaian. Islam tu cara hidup. korang rase dengan cara hidup korang, cukup ke nak kate korang dah ikut segala ajaran Islam? tepuk dada tanya iman. kalau tanya aku, aku jawab TAK berdasarkan komen2 korang ni. siap buat fb. Alahai!!!

ok, aku chow dlu. kalau ikut hati, banyak je aku nak cakap. tp dah malam sangat. aku nak tido da ni.

and thanks to ALLAH sebab jumpakan aku dengan dieorang dulu dari jumpe korang2 ni. if you know what i mean.

aku doakan kita semua dapat hidayah ALLAH.

Anonymous said...

Salam orang atas. Saya owner blog ni. Celah mana pulak sy mintak simpati. Sy bgtaw apa yg berlaku dan xde saya maki ape. Dan sila la explain celah mane bagi awak company ni xmenipu?

Anonymous said...

Cik kak atas tu dia dh cuak muke dia tepampang dlm page fb tu.. kuikui.. takot la tuu, skng zaman teknologi la.. aku x penah gagal trace org... Sekali aku dpt mmg malu kau aku keje kan..
Org atas yg dok komen pepanjang tu lah ..
NUR BAIZURA MOHAMED.. hahahahahaha..

Xy nk tunjuk baik sgt la baizura oii, muke kau mcm x layak je nk ceramah agame.. elok kau ni mati kene rogol je, Alhamdulillah la kalau jd kan.. hewwheww.. yg lain2 akan dtg plak..

kau saba je la kalo kene fitnah kan.. kau kan baik Ceramah agame bagai, org baikkene byk saba.. hahahahhhahhaahahaha

Anonymous said...

Moh lee org kampong semua kite like ramai2 page fb tu, bia dia malu kaw2 pnye.. bia mak ayah adik bradik dia tw apa keje dia sebenarnya... Bekerjaya konon, puiikk!

Kerjaya apa, kejaya saya tipu olang hhahahha.... Aku tgk ig fb kau baizura, xde la kaye mana, tp sembang pung pang kata kaya sgt.. kuikuii..

Ptot la kau poyo semcm dak2 uitm la kate ko.. kakakakakakakak.. jgn mara naa, kdng2 kite kene trime gak padah nye dri apa yg kite sndri bt kt org selama ni. Hewheww..


Kirim salam kt famly tw, hahahahaha..
Kenapa padam gmbr kt ig zurrarra tu? Relek la, kata x buat salah.. hehehehehehe.. kata fitnah, kata baik, kata islam dri cara tersendiri, kata kaya, kata kata kata.. hahahahahaha..

Anonymous said...

Utk owner, punya panjang aku tulis, simpati 2 jugak yg ko nampak dlu? Ape yg tipu? Ak xnampak ape yg tipu. Ini company investment bai. Investment. Pelaburan kalau xpaham bahasa inggeris. Ko xade mende nak contribute pada company, mcm mana ko nak company bayar ko? Ko ingat, company nak put a stake ke pd acc client kat ko yg baru nak handle and baru belajor pasal investment ni? Come la. Jd cerdik sikit.

Untuk pengetahuan ko ni, nama aku bukan baizura. Hahaha. Xyah sembang kencang la. Kalau aku ckp banyak2 pun, minda ko ni bukan boleh terima pun. Sebab minda dah tertutup nak terima. Simple. Ko fitnah banyak2, itu suka hati ko la. Ko konfem gamaknya banyak bekalan kt akhirat nnt. Nak viralkan sangat fb tu? Klu aku ckp jangan pun, ade ko nak pk ke barang sejenak? Xpunye la. So, terpulang pada ko. Utk pengetahuan ko, yg ko sebenarnye xnak tau pun, dieorg mmg banyak sngt sabar. Ceramah agama? Bai, ko org islam. Xpayah tunggu jd ustaz ustazah nak ingatkan org lain. Perghhh! Ayat mcm bagus je. Xpernah gagal trace org. Bagus la! Try la trace aku. Yg pasti aku bukan baizura or sape2 dr office 2. Dieorg semua xade mase nak layan ko.

Untuk pengetahuan korg, dieorg semua xheran pun dengan komen2 korg2 ni. Sikit pun xheran. Aku pulak yg heran. Hahahahahaha

Ade pulak agama ajar supaya doakan kejahatan ditimpakan pada orang lain kan? Yg komen mati kene rogol 2, insaf la sikit. Islam xajar mende2 mcm 2. Ke ko gagal subjek pendidikan agama time sekolah dlu?

Kaya? Kenapa? Ko jeles ke die kaya? Die mmg kaya. Tp org kaya memang diwajibkan ke tayang kekayaan die? Cara pemikiran ko ni mmg melambangkan ko memang banyak bergaul dengan org2 yg mcm boleh la. Lebih sikit dr org lain. Sikit je la. Xade la sampai tahap kaya. Sebab ko xtau mcm mana hidup org kaya dlm dunia realiti. Dan menunjukkan jugak ko mmg suke tgk drama melayu yg salu tunjuk kalau org kaya mmg pakai kete besau2, cincin besau2, gelang sampai siku, p main golf ari2. Nasihat ak, cr kawan yg betol2 kaya. Bukan kaya sebab mak bapak die, kaya atas usaha die. Mungkin ko akn nampak bezanya org yg betol2 kaya dan org yg mengaku kaya. Kalau nampak la....

Dan ape kene mengena dengan uitm? Otak akal ada, pakai bai. Jangan letak otak dekat kepala lutut. Jangan sampai menyesal sebab ckp mende ko xtau.

Islam dri cara sendiri? Nampak sangat xreti membaca or xpaham kehendak ayat. Aku ckp islam adalah cara hidup. Cara hidup masing2. Tp aku tau ko islam, tp bahasa n akhlak ko xmelambangkan ko ni islam.

Aku ulang lg sekali ye. Aku bukan baizura. Sorry, korg salah. Klu die nak komen korg2 ni, dah lame die buat. Setahun lepas die buat. Kenapa nak sekarang pulak? Tp like I said, korg mmg xkn nak percaya sebab hati korg 2 dah tertutup nak terima. Semua negative. Terpulang la.

Skrg korg mmg xrase. Jangan sampai kt sane plak baru korg nak rase plak kan? Kalau dieorg mmg tipu korg, xape la korg mmg ditempat yg benar. Sooner or later, dieorg dpt la balasan. Tp kalau korg yg salah, ade x korg pk ape akibatnya? Same jugak la, sonner or later dpt la jugak balasan. Mase 2, merangkak la korg cr dieorg2 ni satu2 nak mintak maap. Klu jumpe la. Klu xjumpe? Sendiri pk la. Kate semua pun budak fresh grad. Xkan xley pk pulak kan? Budak pandai tuuuuu.

Ok la, aku blah dulu. Ak ckp banyak, korg ckp ak ceramah agama. Aku budak sains je, bukan budak pengajian agama islam. Tp ak org islam, ak belajar pasal islam. Korg ak xtau la. Tnye la diri sendiri tau ke x pasal islam.

Anonymous said...

Gelak guling2 aku baca komen kau.. marah sgt kee.. mcm aku x tw kau baizura.. asal dan2 tukaq nama fb padam gambr ig? Kuikui..
nseb baik aku dh skrin shoot awal2 semua muke kau.. temasuk adik bradik kau.. hewheww..

Xkesah laa, kau ni ibarat anjing je kacau skit melatah.. hahahahahah.. x senang duduk ke, ni baru atas dunia kene balasan .. hahahahah.. sembang acah2 rempit plak bai2 bagai!

Tp kan aku x de plak suruh kau mengaku kau baizura.. jeng jeng jeng.. hahahahahaha.. alahai, kesian la idop kau.. mst x senang duduk kan... Hri2 perhatikan blog ni.. pastu jwapkan plak semua solan utk baizura baik nya kau ni.. bespren baizura kaa.. hahahahahahaha..






Anonymous said...

Perghhhhhhhhhhh! Aku dah senak perut gelak bace komen ko. Punye panjang isi karangan aku, satu haram pun ko xpaham. Kelakar gile ko ni. Kahkahkah

Sape yg ibarat anjing kene usik sikit, latah mcm org gile? Sumpah ko mmg kelakar gile. Sembang nak kencang tp isi xade. Balik2 anjing. Anjing pulak yg kene.

Bai, aku kan ckp aku bukan baizura. Memang la ko xade suruh mengaku aku ni baizura. Sebab aku mmg bukan baizura. Aku nak ckp, aku bukan baizura sebab ko ckp yg komen pepanjang 2 baizura. Yg ko latah meroyan mcm ni pehal? Hahahahahaha. Aku rase budak sekolah rendah pun tau baca ayat aku ni. Ke ko sekolah rendah pun xlepas?

Ko lg kesian. Hari2 perati blog, tengok komen, cr acc fb insta dieorg, siap buat page. Kahkahkah. Nampak sangat xade keje lg sampai boleh buat mcm2. Aku at least ade jugak income dr company. 5 angka coming soon bai. Ko hado?

Opps, ko kan fresh grad. Mesti da keje. Keje pun gaji 4 angka. Angka 1st mesti paling abis pun 2. Kalau nasib baik and ko mmg pandai gile, dapat la angka 3 dipermulaan tu. Tp kawan aku grad dengan 1st class degree pun starting keje gaji angka 2. Ooo. Aku lupa. Ko kan hebat. 4 flat semedang tiap2 sem.

Bestfriend baizura? Maknenye ko mmg dah sedar la yg aku bukan baizura? Dan ko xtau la aku ni sape, kan? Aku ingatkan ko mmg hebat la sebab kate xpenah gagal trace org. Tp xboleh trace je ak ni sape. Hebat la sangat!! Bravo.... Baik kan hati aku jawab utk dieorg2 ni. Terima kasih sebab puji aku. Hehehe

Ko nak sembang kencang, tp kosong. Get a grip bai. Mcm ko ckp, kadang2 kite kene terima gak padahnya dr ape yg kite sendiri buat kt org selama ni. Pk bai, pk. Allah bagi otak utk pk, bukan jd perhiasan dlam tempurung kepala ko 2.

Eh, sorry! Ko xsuke ckp pasal agama. Tercakap pasal agama pulak. Jangan marah aaaa. Rilek sudah.... Hehehe

Anonymous said...

Hahahahaaahhahahahqh.. aku rse org yg baca komen pon thu sape ko, xkn la org xde kene mengene ngn bai bai bai baizura plak nk komen mulia sgguh org tu..

Ko sndri dh kantoi kn diri kau, so xya la malu2 dah nk jd jahat jiwe kne kental beb.. bru kene buku gn ruas... hahahahahahaha...

Await hang putanq2 mai ayt aku, hang xda modai kaaa, hahahahaha.. kesian la tgk kau, mak kau aku tgk baik je, betudung, muke redup je.. tp x thu la mana silap mak kau aja kau.. tpxpe la kau xya risau, aku x kejam dn keji lgi nk tayang muka mak kau ngn adik bradik kau..

Hahahahahahahaha.. Aiii, ckp kemain kau xdekene mengene ngn org2 dlm office tu tbe2 ckp coming soon dpt income dri compny.. hahahaha
see aku bru cuit skit jee, kau yg kantoi kn diri kau.. hewheeewww..

Kau ckp serupa paria la, byk mbe ngn paria ke time stdy uitm dlu.. kikikikiki..
Krim slm kt adik yg stdy rembau tu yaww.. kuikuii...

Anonymous said...

Bai, pagi ni memang aku dapat confirmkan yang ko ni memang ade masalah nak membaca dan memahami. punye banyak input aku bagi, satu pun ko xdapat nak masukkan dalam kepala otak ko tu. ko tau kenapa? sebab kepala otak ko tu dah tepu dengan perkara2 yang jahat2. hahahahaha.

kesian dekat ko kan? aku kalau nak marah orang, aku tak pernah petik nama mak orang. tapi sebab ko dah takde modal, ko petik nama mak die dengan adik die sekali. nampak sangat memang xade modal dah nak cakap.

paria? lagi satu isu yang xade kene mengena. aku rasa ko ni memang kesihatan minda dah sampai tahap kronik ni. aku nasihatkan minum la susu banyak2, makan coklat minda ke, supaya sel2 otak ko berhubung balik. ni nampak sangat sel2 otak ko dah tak berhubung. segala input aku ko tak boleh nak proses.

memang la aku cakap coming soon sebab sekarang aku belum dapat lagi gaji 5 angka tu. aku ckp aku bukan baizura. xade pulak aku ckp aku xade kene mengena dengan office tu. awal2 aku dah ckp aku keje kat situ. awat yang ko bengap sangat susah nak paham ayat aku? oh, lupe. sel2 otak ko kan dah tak berhubung. macam mana nak paham ayat aku yang paling simple tu kan? hahahaha

kang aku cakap ko bodo kang, ko marah. tapi aku memang rase ko ni bodo pun. xade modal lain, pastu nak sembang kencang dengan aku. pastu xabis2 ckp aku ni baizura.

kalau ko xnak perkataan bai, aku boleh tukar jadi der pulak la. xade masalah pun der. ko tu je yang bermasalah nak hadam semua input yang aku bagi. memang nampak sangat x bergaul dengan masyarakat luar. aku gune word bai pun nak kaitkan dengan baizura. pemikiran level budak sekolah rendah. bagus ko kawan dengan ahmad maslan je la, same2 boleh makan coklat minda hari2.

lagi 1 ayat yang menyerlahkan kebodohan ko. kat uitm mane ade bangsa india der. uitm mmg bumiputera je yang boleh masuk. sekarang nampak x kebodohan ko tu?

ko jangan ingat ko keji satu office tu, ko hebat sangat der. buktinye yang ko xhebat lansung, ko still xdapt nak tau aku ni baizura or x. aku bagi banyak hint, ko still bengap xdapat nak paham ayat aku tu. untuk kesekian kalinya, aku bukan baizura der. orang2 kat office tu xade mase pun nak layan ko dan level pemikiran macam ko ni. aku je ade mase. sebab nak tunjukkan betapa rendahnya tahap pemikiran dan level iq ko tu.

sya rossa said...

Dah2 semua. Kesian pulak tengok org atas ni. Awal2 komen kemain dia ckp islam bagai marah org maki sekali dia pulak maki bodoh. Xpela awak. Teruskan kerja kat situ. Nanti inshaAllah awk dptla gaji 5 angka tu. Awk dh invest berapa? Awk pernah keje bank x? Kalau syarikat investment lain nak masa kerja as admin executive kena invest eh baru dikira bg comtribution? Hehe. Xpe awk. Teruskan dengan pendirian awak. Kitorg xfitnah. Sy cerita semua fakta. Xde tokok tambah. Kalau fitnah mereka cerita. :) dan ramai yg buat report sbb dah invest abis beribu duit family tu mcm mne awk? Maafla. Sy xpaham english. Investment pun sy xpaham walaupun skrg sy banking officer. Dan awk tulis pnjg2 tu xde point sbb tu xtaw nk reply ape yg atas tu. Kita jgn maki2

Anonymous said...

Mints maaf la sya rossa, aku akan ckp kurang ajar bile org kurang ajar dengan aku. Dan pasal keje bank dengan keje sini, lain skop keje. Ko xboleh samakan keje bank, dengab keje ni. Company ni provided services ada financial advisor. Bukan keje bank mcm selak2 fail, kene tengok sop bank same x dengan ape yg kite buat, tengok and process procedure loan. Sorry nak ckp la, aku ade makcik keje bank. Die sendiri ckp this type of investment mmg mcm ni. Semua procedure, semua betol. Bagus la ko dah jd banking officer. Supposedly ko lebih paham dan tau. Tp ak bgtau ko la. Bukan semua yg keje sebagai officer kt bank tau semua jenis investment. Sebab keje bank pun banyak cabang. Ko lebih tau sebab ko dah masuk line 2 kan? Makcik aku 2 keje die assistant branch manager. So, ko agak2 ak nak percaya ckp makcik ak yg keje lebih 30 tahun, or nak dengar ckp org yg p komen yg traning pun xsampai sebulan?

Mende ni kene open minded sikit. Yes, mungkin ape yg ko tulis itu atas dasar fakta yg ko hadapi. Tp ko ade penah tanye x company 2 cerita disebalik? Sebab bile ak bace entry ko, 2 semua dr side ko. Cerita dr side company ko xpenah n xnk amik tau pun. So, bg aku cr ko pun xbetol. Boleh jatuh fitnah. Sebab ko xtau cerita dr dua2 belah pihak. Yg ko tau, info dr side ko. So, mende 2 xadil.

Terpulang pada ko nak ckp ak awal2 islamic ke ape ke. Sebab aku try utk bgtau, bg info. Tp bile ade yg xpaham maksud, even da ckp banyak2 kali. Sometimes, manusia ni die xkan sedar kalu die xkene dengan cr yg harsh. Ak dah try cr soft. Aku kene balik. Ok, it is fine with me. Mungkin ak ckp bodoh 2 salah aku la. My mistake. Aku pun kurang sana sini, tp at least ak xade doakan org yg ak xsuke mati kene rogol n bunuh. Siap ckp alhamdulillah. Wah! Memang hebat la.

Aku doakan jugak ko sukses jadi banking officer. Aku ckp banyak pun, aku tau korg2 yg dah tutup hati nak terima explanation, mmg xkan terima. Jangan tnya ak. Tnya diri sendiri betol x ape yg aku ckap. Try to think outside the basket. It will not cost you any penny.

sya rossa said...

Dah pernah tny dah dik. Esok terus suruh halau dr ofis. Adik
Penah keje x before this? Penah taw LEGAL flow in hiring people or terminate people? Yg tu pun dah mengarut. Tup tup dlm smggu masuk kerja suh family invest beratus ribu. Adik hebat sebab mudah percaya org. Takpe dik. Teruskan . Moga Allah tunjukla sape betul sape salah. Bukan narrow minded atau open minded masalahnya

Anonymous said...

Baizura, der deactive fb kee, hahahaha.. ig pon der dh buat baru ekk.. knp ntah der bt mcm tu kata org baik, bt keje elok.. hehehehe..

Xpela esk2 aku update muke mak kau plak der, luse muke adik kau, tulat muke kakak kau, muke bf kau hewhew..
Bia org tgk knl famly bhgie kau.. hahahhahaha...

Hahahah setuju ngn sya rossa, xde point pon NUR BAIZURA MOHAMED ni tulis pnjng2, semua sampah mcm perangai dia gak.. sel2 otak x berhubung hahahahahahah, ayat bdk2 la kau pki..zzzzzzzzzzz

See you soon baizura.. :)


Anonymous said...

Org yg kata penah blanje askem tu..ak rasa pnh je makan askem ko..tp kan...ak xpaham la nape ko meracau2..pasal pe, ak da cek nama company ko yg byk mnymbang kt ko sgt2 ni..xde pon daftar dlm epf..bole x mintak ko jelaskan,sperti mana yg korg2 lain kata company ni sgt la legal! H&g??? Watehek ckp tu stakat nk backup tp tahpape buat pe..da terang2 org kt sini cite bnde sahih kalau telus apasal xbg bukti?? Agaknya duit haram yang ko dpt tu da hitamkan hati ko smpai ko sokong..betul bdak atas2 ckp dorg yg sokong company jahiliah ni buta ngan duit..tu yg bertahan nk makn duit tu...bg bukti company ni btol2 ade dlm epf dlu...pencacai betul la nkorg ni. Bagus penulis blog! Berani kerana benar..

Anonymous said...

INI ADALAH BLOG DR TAHUN 2010..
APA CITA??? SKARANG 2015...ADA LAGI PERCAYA COMP MCM NI???HANG GILA KA APA??HANG NI BIAQ BETOI...HANG YAKIN KA APA HANG KATA COMP NI XMENIPU CHEQ OIIIIII....MALAS LA NK CKP PASAL HUKUM HAKAM PLAK NTI KATA USTAZAH...TP XPLAIN LA MODUS OPERANDI SYARIKAT KESAYANGAN HANG NI..PEACE YOO
REPOST:
http://misisitukangtulis.blogspot.com/2010/02/jadi-mangsa.html

Anonymous said...


buto mak kau la baizura! goyang pulak ko report page aku.. hahahahaha.. aku ase mak ayh kau proses kau dlm jamban dlu sbb tu pangai kau mcm sundal.. hewhew..

jom ramai2 usha fb betine ni,
https://www.facebook.com/rarazurara?fref=ts

ig - strawberrygulx

senang pg usha je ig adik dia,
azmiemohamed07

pakej aku bg sekaly fb adik dia,
https://www.facebook.com/doublesidetape?fref=ts

tmbah perise skit ni fb kakak dia,
https://www.facebook.com/PnuetNut?fref=ufi

welcome to Mohamed family.. hewhew

Anonymous said...

Hahaha..hmm kasihan i tgk baizura tu, u olls, i ase xlama da page ni, kalau dia da buat report..tapikan nape zura ni saja dsalahkan uolls tau x inyampah gile dgn amelia tu. I xsangka dia ada anak da.haha pandai berlakon. Btw dia tu bajet bagus. Kerek nak mampuih. Dia tu jenis kalau mak2 mesti xske nk buat jadi menantu. Bajet baguih sgt. Btw mcm ne kite nk bg company ni tertangkap ea. Xde ke undang2 ntuk ni. I pn nk terguling2 tgk org kata siasat dlu company ni tanya staff. Camne nak tanya kalau jawapan pn xdpt bg.. Pastu trus pecat. Lawak pun ada. Company cacat betol staff kene buat investment. Xde contribute to company ? Haha gila betui

Anonymous said...

kalo x tipu, knp tukar nama company.. knp x nak bg offer letter??

BannerOnline said...

Nama terbaru mereka . HSBC services. Penipu besar. Aku doakan korang duk neraka jahanam wahai zura. Em. Ksian kat orang Islam kita.. Kena tipu dgn org Islam.

Anonymous said...

Macam mana lah staff melayu boleh buta dengan duit yang orang Cina bg. Sogok banyak duit jadi manager. Jadi trainer hasut orang baru yang naif untuk invest. Telan lah duit haram tiap hari..

Anonymous said...

lama aku xbukak blog ni, ada drama rupa nya..

sapa yg pandai trace tu, leh la tracekan skali si shila dgn amelia tu...
haha sembang kencang belaka2 ni..
dressing jenama bagai2, makan tempat 5 star, lawak2
aku nk tgk realiti hidup dorg mcm mana..
makan duit hasil tipu dgn curi
jadi darah daging lemak urat semua..
tggu api neraka je yg sambar nanti..

oh ye utk cik baizura, assalamualaikum dan selamat berpuasa..
dpt juga jumpa kt fb ye..
hahaa
dulu kalau ada suspicion sikit, ngadu kt u kena sound dgn amelia kan..
bye2

Anonymous said...

INILAH DIKATAKAN DUNIA AKHIR ZAMAN...UMAT ISLAM MENGANIAYA SAUDARA SENDIRI..DAN APABILA DUNIA MENJADI KEUTAMAAN..INILAH CONTOH DUNIA DAH NAK KIAMAT..SALAM RAMDHAN SEMUA :) Selamat menyambut aidilfitri..

Anonymous said...

Pada sesiapa yang dah tertipu,
saya doakan semua kuat dan redha sebab benda dah berlaku. Tapi apa yang penting, kita kena ingat, setiap yg berlaku ada hikmahnya. Pegang la pada ayat 'Kun faya kun'. Benda ni takkan terjadi kalau ALLAH tak izinkan. ALLAH Maha Penyayang, mungkin Dia nak cuci harta kita yang bukan hak kita, mungkin Dia nak pelihara kita dari perasaan riak dan semua yang tak elok, mungkin Dia nak ingatkan kita sesuatu supaya kita balik pada Dia. Lebih baik sakit hilang harta dari sakit fizikal, dari sakit menderita hal2 yang Allah tau kita takkan boleh tertanggung. Berdoa lah banyak2, ALLAH Maha Mendengar, ALLAH Maha Penyayang, Dia takkan bagi ujian kalau DIA tak sayang.

Pada yang menipu,
sudah2 la mempergunakan orang lain, ambil kesempatan atas kesusahan orang lain. Sudah2 la menganiaya kaum sebangsa seagama, menipu putar belit semata2 untuk duit. Redha macam mana pun kami, takkan ada siapa pun yang akan halalkan walau satu sen pun duit yang hilang. Mungkin kau dan kau pikir tak ada benda yang salah sebab hidup kau tetap macam biasa, tak ada masalah, tetap boleh berjoli dengan duit yang ada. Tapi ingat, benda takkan berkekalan. Aku ucapkan 'all the best' awal2 untuk kau tanggung semua balasan bila sampai masanya nanti.

Unknown said...

Skg da tukar nme HSBC servicing, still lg aktif kt tmpt yg same.. Ramai lg kt sane yg xdpt diselamatkan.. Kesian dgn penipu2 tu.. Mesti otak da mental smpai fikir tahap menagih duit orang, xmampu cr duit sendiri.. Lg respect kt org yg keje cleaner, sapu smpah tepi jln, bangla, indon yg keje keras tu.. Pndai cr duit sendiri bkn menagih duit orang. Semoga jahanam dengan duit2 haram. Tggu jela nasib kau!

Anonymous said...

Sy pun mangsa dr company penipuuu ni. Sy training 3 ari je. Ari ke 4 trus benti. Masa sy training dorg still guna nama hsbc services. Pndai btol gunakn nama bank yg well known. Di guide oleh miss farah. Hari2 dok tnya psl parents. Rasa nk muntahhh bila dia asyk ckp psl invest je. Last sy g training 27/6. Sebelum sy g training ni mmg ade wt research psl company ni, then terbace kt blog2 korg. Mula2 nk sedapkn ati mgkn bkn company yg dmksudkn, skali bila da pergi ari pertama training mmg da syak trus da. Start dr situ la sy belakon konon2 mcm paham bila buat analyse graph tu. Bila miss farah soh tnya parents, sy ckp da tnya parents psl invest ni. Padahal sy tipu je pun. Sedih tgk org melayu mcm tu. Sggop keje dpt duit haram utk sara hidup. Tanggung la kt akhirat tu nnti..

Aiman said...

Salam..

Saya dapat call dari company ni untuk interview (quite short noticed jgk). tapi pelik sebab tak include company details dlm iklan jawatan and susah betul nak dapat nama company. nak la bt background reading utk interview. bila di tanya asik kate "servicing centre". tapi nampak email dia hr.hgsdnbhd@yahoo.com. terus google "hg sdn bhd".

Alhamdulillah, terbaca blog ni. bila nampak nama company and nama Miss Zura tu, terus terkejut. terima kasih sgt2 kat author sebab share. even kena tipu, dapat jugak pahala free yg berterusan sbb bagi org2 mcm saya warning. tu pun investment jgk. investment yg lagi besar pulangan.

orang lain nak kejar gaji 5k, silakan. saya nak cari makan je.

Anonymous said...

hai,
hari ni sy baru dpt call untuk g interview esok..tp sbb bace blog awak tetibe rase nak buat2 sakit x g interview. thanks taw!! nyaris sy ditipu jugak.. dah la first time nk start keje mmg xde pengalaman.. mesti kene tipu teros lah...

Lienicious said...

http://redvelvetmaroon.blogspot.com/2015/08/syarikat-tak-bernama.html

I pun kena.. kesian tgk diorg yang ade melabur guna duit parents on my 2nd day. Ayah dia polis bukit aman kot... haishhh tak taula apa jadi nnti kat duit ayah dia.

Diorg improvise skill penipuan diorg k. Mungkin diorg belajar dari apa yg kita kongsi dekat blog ni. Sekarang dah x bagitau office kat Plaza Sentral, mereka akan bagi instruction utk cari Malakoff Building, tapi sama je, pergi bangunan 2A which actually Plaza sentral's bulding pastu amek lif pergi lvl 7.

Mmg xde signboard nama syarkt blkg receptionist counter, tp kalo masuk dalam bilik kecil2 yang tinted frost, (kabur) x nampak org dalam. Yes you're at the right place.

Mereka da came up with excuse knp x put up nama syrkt. Katanya 1) sbb mereka mengaku mrk HSBC servicing centre, nanti client ingt bole buat urusan bank di situ 2) sebabkan mrk under HSBC servicing centre, client akan sgt percaya and akan serahkan duit dekat mereka. Yelah guna nama bank org rasa legal la ntuk percaya. betul x?

JGN TERPEDAYA.

mereka akan minta anda sign offer letter on 1st day training but a copy of it will be given in next discussion. Mmg dalam offer letter ada tulis dah basic salary will be given during probation period without deduction of epf whatsoever. Itu semua sbb nak kita turunkan signature, kalo copy x bagi and menda tu diorg simpan, sama je kan. diorg buang kira x validlah.

Mmg I x dpt offer letter sampai hari terakhir I kat situ.Pastu Amelia yg kununnya Senior exec tu kata, staff dia kat dalam semua master graduate and is it find to hire degree student? jgn rasa kerdil, no such thing. I've check while undergo training. Plg tinggi pon degree. Hehehehe.

Tapi nasihat I, if when you are still in training with them while reading this, sila angkat kaki dari company tu. Mereka akan kepochi selidik hal husband cincin salary latar belakang pakcik makcik belah ayah mak adik beradik even employer adik beradik u pon kena. gosh..... sbb nak tau siapa korg boleh persuade untuk join. longest horror movie, ever.

Kalau korg banyak masa lapang nak enjoy tgk diorg bersungguh2, boleh la make up story kononnya berminat. Nampak sedih sangat dengan diorg. Tak tahula diorg ni terperangkap lepastu tak boleh nak lari ke macam mana...

What give them off in my situation? apa yg menyebabkan diorg kantoi dlm situasi I? Microsoft silverlight. I ada application ni readily install dlm laptop I since I beli beberapa kurun yg lepas and they said application ni hanya boleh dapat bila da bukak account dengan mereka.

My last day, diorg panik sbb diorg dapat hidu ade sorg young lady ni bgtau I the truth kat washroom, trus kasi I balik awal, kununnya person in charge si Farah busy nnti banyak meeting. Lepastu ptg bgtau esok pagi xyah masuk kerja awal sebab mintak teman huz pegi bank rakyat
suh kitorg apply pinjaman.

Kitorg berdua beli brg rumah pon cash (maknanya kalo xde cash mmg x belila.. nanges kat situ) semata2 xnak ada pinjaman, lagi mau kitorg buat pinjaman peribadi. I letak byk alasan at first... macam bgtau huz da buat pinjaman la n everything sbb I nak kerja admin je n xnak invest, taknak bukak akaun kat hong kong. Tak bole ke?

Tu yg I fikir mula- mula, hihihi.. sebenarnya admin exec is a decoy position to lure you to that company ye adik2.

Nama mereka : Jackie, Sam, Zatun, Farah, Kirah, Amelia and oh yes rachel... how could I forget you when you of all people went all the way to lower the capital from 250k to 190k until 126k just for my sake. Regretfully saying I am desperate for a better career but I'm not after big profit. Just a proper career. That's all.

cadangan I if diorg kaya sgt, sepatutnya staff privileged tu bukannya murahkan harga. Staff privileged tu diorg kongsi duit diorg yg berkepuk2 tu so dat I boleh bukak akaun. Sebln bole dpt 80k kan... itu pon minimum. boleh la bila dah pulangkan duit diorg I enjoy profit tu. betul x? hihihi apeda....

Anonymous said...

Usha skit muka penipu add kt fb, Zurra Rarra.. muahhh..

Anonymous said...

Tmbah skit ig adik betine ni - azmiemohamed07,

Ig betine sundal - rarrarrarragulx
SELAMAT STALKER UOLSS, add je adik dia tu, kacau family betine sundal ni..

Anonymous said...

Tmbah skit ig adik betine ni - azmiemohamed07,

Ig betine sundal - rarrarrarragulx
SELAMAT STALKER UOLSS, add je adik dia tu, kacau family betine sundal ni..

majdi ahmad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

nak tanya, macamana dpt balik duit? betul ke email kat customer service je nak close account?

Anonymous said...

Slm..mcm mana nk dapatkan duit balance lepas tutup akaun kt company ni? Klau ade plas email me at jedyahmad@gmail.com ..duit dah lebur bnyk..

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Anonymous said...

Salam Hai u olss. Sy one of the mangsa. Ingat lagi muka2 depa penipu tu. Kalau aku jumpa..mau x aku simbah acid! hampir trtipu. tapi Alhamdulillah dpt smula duit. Bumi Allah bukan besaq mana. Aku nak tgok sejauh mana ko nak menipu. Shila, Baizura, Farah, Amelia, Jackie, etc. Duit Haram xkan pernah HALAL. Nak sgt aku jumpa depa2 tu tau

Unknown said...

Salam, aku baru 4hari training situ and aku rasa pelik kerja tapi mcm kena control semua benda kita buat manager ada, pergi toilet pergi solat semua kena tanya dulu. Yes mmg betol ada farah shila emilia yg zura tu aku taktahu lah siapa sbb byk sgt aku pun tak sempat kenal, yg paling aku menyampah hari2 tanya parents tak berminat ke nk invest. Masa interview ckp takde buat sales. Ni sebok suruh family invest, siap sembang kalau 4bulan tak pnh mc tak pnh dtg lambat company akan bg handbag coach gucci lah ape lah, senang cerita dorg ni sembang semua barang branded. Pergi bali hujung minggu semata2 pergi massage hahahaha aku tgk cara dorg cerita tu semua kaki gila duit org yg batak nak kaya. Nasib baik aku sedar cepat. Tapi aku frust sebab tak dpt no kwn baru aku tu, dia nak suruh mak dia invest. Balik kerja pun asing2, pelik aku office mcm ni. Yg paling taktahan dia buat kita mcm robot, takboleh take 5 langsung, kau kena buat kerja sampai balik. Kau menghadap lah graph tu smpi kejung. Lepas tu asik tanya je invest2, aku pulak jenis tak suka org tanya banyak kali. Mmg aku kasi je hari tu "takkan i nak sembang dgn fmly i hari2 pasal invest ni" "takkan i nak paksa mak i invest" haa tahu pun dia ckp takboleh paksa client. Aku jumpa blog ni pun sbb aku cari alamat company tu. Skrg nama company tu GLOBAL SERVICES mmg based kt hsbc hongkong tah betul ke tak. Hati2 lah lepas ni semua, ni semua pengajaran and pengalaman. salam.

Anonymous said...

Compny ni dah msuk page ohh bulan lahh.. hahhahahahahaha.. bgos laa lingkop cpt skit.. jgn bia kn sial2 ni menipu org lagi..

Fryfrth said...

Hai ,i faree.I pun dah stop kerja situ .I pun one of mangsa yang kena tipu.Rasa bersalah gila bila dia train i suruh influence staff lain,family i rugi besar because of this investment.Sumpah i nak buat report tapi tak banyak bukti.Rasa nak menangis bila teringat balik kebodohan ni

Anonymous said...

U faree y ass zura tu ke?

Anonymous said...

Urgent please contact sy amadzaeq@gmail.com

Anonymous said...

U faree yg mana?? Bagitaulah semua member2 hang yg dok sakan tipu duit org tu:
Dah2 la tu tipu org, mati tu xkan pernah lambat atau cepat. Jgn lah tambah dosa yg dah sedia ada tu. Bertaubatlah selagi nyawa x dikerongkongan, selagi esok xkiamat

Anonymous said...

Faree you yg duduk shah alam pakai braces tu ke..y la still ada lg this company..cannot do anything ke??

Anonymous said...

Aku x akan halalkn se sen pun duit aq yg dowg tipu dgn jminan2 dowg.. mmg klo btul skali forex ni, cara dowg salah.. n dsbbkn cara dowg ni brjaya perdaya org dgn jminan2 trutama kt org tua mcm bpk aq.. Emilia...shila.. sejauh mana ko prdaya org utk invest.. aq jmpe lect forex, forex trader yg len.. dowg blaja 7 taun pun x pro untk invest sbgitu byk n 1 pts = usd50.. hnya org pkar shaja.. n cara analisis compny sgt2 kuno n x bole pkai sbnrny.. byk indicator lain kne rujuk.. bkn high..low.. ro so shja..
Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah, ssunguhnya aq teraniya dgn jnji2 n jminan mereka.. skalipun ia benar ttpi risiko tdk prnh dbrtahu sblum ini.. aku tidak sekali2 mghalalkan cara mereka yg buat ramai trpedaya.. ssungguhnya Aku mohon sgala khilangan yg aq tggung ku pohon NurShila Azih dan emilia memikul nilai2 itu dalam sekecil2 nilai seperti 1 sen dalam keadaan seberat2 beban yg x trgambar dlm keadaan duit itu sepanas2 timah api neraka dgan nilai hmpir 100k.. pikul la bawa kepada org yg teraniya.. sesungguhnya orang yang teraniya tiada hijab.. Allah maha mengetahui apa yg trkndung yg dlangit dan dbumi.. Melainkn mereka pulgkn duit kami.. igt..wlaupun forex ini benar skalipun, tp cara korg salah.. amin..amin..

Anonymous said...

Aku x akan halalkn se sen pun duit aq yg dowg tipu dgn jminan2 dowg.. mmg klo btul skali forex ni, cara dowg salah.. n dsbbkn cara dowg ni brjaya perdaya org dgn jminan2 trutama kt org tua mcm bpk aq.. Emilia...shila.. sejauh mana ko prdaya org utk invest.. aq jmpe lect forex, forex trader yg len.. dowg blaja 7 taun pun x pro untk invest sbgitu byk n 1 pts = usd50.. hnya org pkar shaja.. n cara analisis compny sgt2 kuno n x bole pkai sbnrny.. byk indicator lain kne rujuk.. bkn high..low.. ro so shja..
Bismillahirrahmanirrahim..
Ya Allah, ssunguhnya aq teraniya dgn jnji2 n jminan mereka.. skalipun ia benar ttpi risiko tdk prnh dbrtahu sblum ini.. aku tidak sekali2 mghalalkan cara mereka yg buat ramai trpedaya.. ssungguhnya Aku mohon sgala khilangan yg aq tggung ku pohon NurShila Azih dan emilia memikul nilai2 itu dalam sekecil2 nilai seperti 1 sen dalam keadaan seberat2 beban yg x trgambar dlm keadaan duit itu sepanas2 timah api neraka dgan nilai hmpir 100k.. pikul la bawa kepada org yg teraniya.. sesungguhnya doa orang yang teraniya tiada hijab.. Allah maha mengetahui apa yg trkndung yg dlangit dan dbumi.. Melainkn mereka pulgkn duit kami.. igt..wlaupun forex ini benar skalipun, tp cara korg salah.. amin..amin..

Anonymous said...

Salam.. sy ad problem yg sama.. email zasscass8@gmail.com

Anonymous said...

Meh lah buat report, sy dah nyaris2 invest, suh hubby, mama, baba, buat loan nak invest.. Nasib baik la sebabkan fed up dgn manager tiap2 malam call update..terus menyampah nak invest, and benti cmtu je sbb ms rachel kata, if xde fqmily invest, xde gaji..n career xleh nak develop dgn company ni. ni nampak lagi dorg advertise cari admin exec kat mystarjob.. X kenyang2 agaknye menipu.

Anonymous said...

Please viralkan lg kes ni..kalau la saya mampu..saya nk tggu lobi malakof tu pastu suruh sorg2 baca blog ni. Supaya sedar..rezeki tu Allah bg..jgn terpesaya

zz said...

Btul ke dpt blik duit baki tu

zz said...

Btul ke dpt blik duit baki tu

Anonymous said...

Saya baru sahaja buat report.. mereka perlukan mangsa2 lain... mohon email ke znurkasih@gmail.com
Sriusss

Anonymous said...

Terbaru!! Report bru dibuat.. ap yg perlu, saya perlu kumpulkan mangsa2.. tindakan sure akn diambil.. boleh email saya di znurkasih@gmail.com mohon kerjasama...

Anonymous said...

Saya salah sorang mangsa invest loss company ni dulu..hope suma jgn percaya company ni..sampai sekarang sy terpaksa kerja keras nak bayar balik duit yg dah lost tu...buat report biar dorg kena...

Anonymous said...

Hi all! Please be reminded they have changed their comp's name to global services. Let's make this viral & save our young generations especially fresh grads as they actively hunting for fresh grads yang desperate nak kerja! Jangan biarkan lebih ramai jadi mangsa mereka.

Anonymous said...

Kenapa ada yang terkena dan pilih utk tak buat report?

sha nisha said...

narashima sdn bhd same company ?

mizz nur said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Miss nur, i suggest u buat laporan polis..itu terbaik...kenapa masih ad lg company ni kenapa xbole tangkap diorg ni ya

Sofia Ridzuan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Dah lingkop ke compy ni

Anonymous said...

Belum lingkup ye company bodoh ni. Latest nama company ni global service delivery. Beware guys. Jom pakat2 doa sape yg teraniaya tu mudah2an company ni tutup dan org yg menipu ditimpa balasan

Anonymous said...

Skrg company dh tukar nama dgn global service delivery . Boleh tahu mcm mana prosedur u tutup account if dh invest sikit tapi tak buat transaction apa2 lagi. Please tlong lah jwb

Anonymous said...

Belom lingkup? Peghh, still kt tmpt sma kee?

Unknown said...

tghari td dpt call dari Global Service Delivery. Google nak tgk la company ni buat apa. tgk xde website. pelik jugak. skali terkeluar pulak citer psl scam company. thank u guys for the info.

Anonymous said...

Skrg company dh tukar nama dgn global service delivery . Boleh tahu mcm mana prosedur u tutup account if dh invest sikit tapi tak buat transaction apa2 lagi. Please tlong lah jwb
Reply to this comment:
Saya pun pernah terkena cuma xsempat buat transaction. Saya hantar emel mengatakan saya nak withdraw duit (diam2) xbagitau staff(penipu-penipu) tu. Send emel few times until they response it. After few days they reply and said they will process the withdraw. Then I think in 1-2 weeks they process the request. and after that I manage to get back the money but in separate amount.

Anonymous said...

saya juga nak cerita pengalaman saya sebab kes yg saya baca lebih kurang je dgn perkara yg saya hadapi masa pi interview. saya nampak satu iklan ni dkt mudah, company dia nama FRT Advisor. sebelum perg interview, google la jugak tapi tak jumpa website. ingat nak buat preparations maklumay company la kan before pergi. saya dapat tau interview po melalui call. so saya pun pergi esoknya. pejabat dia di office boulevard sebelah midvalley, tingkat 7. masa masuk lift dkt bwh tu, saya pelik.. kenapa tingkat 7 tak ada pun nama syarikat tu dkt board. saya pun call. dia kata naik je, betul dah tu. bawah dia alliance bank. unit 13. saya pun naik, masuk office tu tak ada langsung papan tanda nama syarikat tu. saya bersangka baik or naif, syarikat baru kot. cuma paling terkejut, masuk2 je ada sofa satu, meja receptionist dan dia suruh masuk bilik kecil utk isi form. belakang tu ada satu lagi bilik kaca. itu sahaja. terdetik dalam hati, mana perkerja lain? saya pun isi form, first time isi form ada soalan mak ayah ahli keluarga semua salary berapa. saya pun naif sgt, tulis la. then seorang perempuan cina masuk. pakai blazer, soalan2 dia simple je. interview dlm bahasa melayu. first time juga interview bahasa melayu. dia tanya ayah dulu pesara apa, saya ckp la kerajaan. abang dah kahwin ke. oh ahli keluarga awak kecil shj. then dia tanya tau tak kerja admin exe ni mcm mana, basically kena byk berkerja dgn manager. saya pun angguk2 faham je la. tapi tu la, tak terbukak pula mulut time tu nak tanya kenapa syarikat ni takda orang. sunyi. cuma ada receptionist tu shj. dia kata paling cepat dia akan inform dpt atau tak, minggu tu or dlm masa 2 minggu. always alert dgn calls katanya sbb akan dihubungi melalui telefon. selang 4 hari lepas tu dorg call cakap saya dapat dan boleh mula esok. tergerak saya nak google pasal "pengalaman kerja di office boulevard" keluar satu blog yg cerita pasal scam company. walaupun company yg dorg stated tak sama, tapi cara pengiklanan, tak ada nama syarikat di board, interaksi hanya melalui telefon, dan company ni juga company finance.. penasihat kewangan, membuatkan saya lagi bertambah curiga. saya rasa ini adalah salah satu scam company yg dah tukar nama. so guys, please hati2 dgn syarikat bernama FRT Advisor. walaupun saya belum sempat untuk pergi mulakan berkerja tetapi strategy mereka dgn syarikat2 scam yg lain sangat serupa!

Anonymous said...

Dah keliar dalam blog pun still ad lg company ni??? Kenapa xda tindakan diambil. Kepada semua, spread the news to all.sesapa je esp yg baru grad..skrg kerja makin susah,orang akan grab je ape pun oekerjaan..ni company tipu!!!!!